Крадци, дегизирани като работници, успяха да откраднат редица пикселирани изображения на френския градски художник „Инвейдър”.

Инвейдър

От управата на Париж съобщиха, че са решили да повдигнат обвинения на двамата хитреци за „злоупотреба с влияние”, тъй като те са се опитали да се „маскират” като майстори и са се възползвали от униформите, за да свалят незабелязано мозаечните произведения на изкуство из града.

Инвейдър

Дали обаче ще има разследване и за самата кражба – все още не се знае.

„Инвейдър” е анонимен уличен артист, който използва разноцветни керамични плочки за баня, за да украсява тайно сивите жилищни постройки в Париж с пикселирани инсталации. В почти всички случаи той използва стилистиката на графиките от ранните видео игри като„Пакмен”, „Спейс Инвейдърс” или „Супер Марио”. И макар и понякога полицията да му създава проблеми, мозайките му са посрещани с възхищение от гражданите и посетителите на Париж.

Инвейдър

Някои от копията на инсталациите му се продават за стотици хиляди долари. Така, преди 2 години той дори успя да продаде своя мозайка за 256 000 долара. На нея той бе измайсторил кунг-фу кучето „Хонг Конг Фуни” от 70-арсаката едноименна анимация.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!