Шейново

Най-малко четирима души ще бъдат санкционирани в болница „Шейново” в София след случая с разменените бебета. Това обявиха от „Медицински надзор”, които приключиха с проверката в лечебното заведение. Според одитния орган не е осъществен достатъчен контрол на няколко нива. На болницата са връчени предписания.

Става въпрос за главната акушерка, старшите акушерки и началника на отделението по неонатология в „Шейново“.

„В периода 21 декември – 4 януари Изпълнителна агенция „Медицински надзор” извърши проверка в лечебното заведение. Установен е недостатъчен контрол на различни нива“, каза на брифинг изпълнителният директор на агенцията проф. д-р Росен Коларов.

Той отказа да назове имената на отговорните за размяната на децата, тъй като към момента тече проверка и от прокуратурата.

„Изготвен е протокол, който е връчен на лечебното заведение и е предоставен на министъра на здравеопазването. Изпратихме доклад и до Агенцията за закрила на детето”, каза още проф. Коларов.

Фидел Косев, заместник-изпълнителен директор на „Медицински надзор“, обясни, че екипът, който извършва проверката, е напълно независим.

Той съобщи, че в момента проверката е на етап съставяне на констативен протокол за нарушенията. Косев каза, че проверяващите са констатирали нарушения на поне четири текста от медицинския стандарт по неонатология, Наредба 49 за структурата, устройството и дейността на лечебните заведения, както разпоредби от Наредбата за правото на достъп до медицинска помощ, и на текстове от Закона за лечебните заведения.

„Това е установила комисията. Оттук нататък комисията стартира административнонаказателно производство на всеки един, който е извършил тези нарушения“, обясни Косев.

Тези текстове, които са нарушени, засягат организацията, реда на вписване, на прием на родилките, реда за обслужване на новородените и на изписване на новородените. В тези елементи са открити нарушения, добави той.

В срок до три месеца от установяване на нарушението следва да бъдат съставени административнонаказателните производства, разясни той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук