Олимпиада Токио

В Токио стартира церемонията по откриването на Летните олимпийски игри. Грандиозното шоу се провежда пред празни трибуни на Олимпийския стадион в японската столица заради засилените мерки за сигурност поради пандемията от коронавирус.

Във връзка с ограниченията на стадиона присъстват единствено 950 официални лица. Олимпиадата в Токио трябваше да се проведе от 24 юли до 9 август 2020 г., но заради пандемията от коронавирус съревнованията бяха отложени с една година и сега ще се състоят от днес до 8 август. Токио бе избран за столица на Олимпиадата през 2013 г.

Церемонията на Олимпийския стадион японската столица бе открита в присъствието на императорът на Япония Нарухито, губернаторът на Токио Юрико Койке, министър-председателят на Япония Йошихиде Суга, френският президент Еманюел Макрон и първата да Първата дама на САЩ Джил Байдън.

Императорът официално обяви началото Олимпийските игри, а най-добрата японска тенисистка Наоми Осака запали олимпийския огън в края на церемонията. Малко над 11 000 атлети от 205 официални олимпийски комитета ще участват в  спортния форум.

„Днес светът е изправен пред огромни предизвикателства и някои от тях задават въпроса за ценностите на Япония. Нашият народ е с нас духом. Днес тук е нашето виждане за бъдещето – бъдеще на мир и уважение към другия, тук проявяваме силата на спорта. Тук е визията на нашите идеали за мир – това е една от най-важните олимпийски ценности. Бих искала да отправя своята молба за мир за тези, които са жертви на военни конфликти. Към спортистите – благодаря ви за вашата всеотдайност и дух, които показахте – вие винаги продължавахте напред, за да покажете най-доброто от себе си. Самата аз съм била спортист и ви благодаря искрено! Винаги сте вярвали в себе си и вие ще съхраните този момент завинаги в сърцата си. Застанете на този подиум с увереност, сега е времето да покажем силата на спорта. Знам, че тази сила ще донесе надежда на хората и ще обедини света. Светът ви очаква, след повече от половин век Олимпийските игри се завърнаха в Токио“, сподели шефът на Токио 2020.

Олимпиадата в японската столица бе поставена под натиск от местното население, което изрази опозицията си срещу провеждането на Игрите предвид пандемията от коронавирус, искайки или ново отлагане, или отмяна на форума. В крайна сметка, организаторите, шефът на Токио 2020 Сейко Хашимото и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бас бяха настойчиви в изявленията си, че Олимпийски игри ще има година след тяхното безпрецедентно отлагане за първи път в мирно време.

Протести срещу провеждането на Игрите имаше и непосредствено преди откриващата церемония, която стартира в 20:00 часа местно време. Няколко топ спонсора, включително Тойота и Панасоник, отказаха да присъстват на церемонията.

Токио в момента е в извънредно положение и ще продължи да бъде в такова и по време на Олимпийските игри – извънредното положение в столицата и три съседни префектури включва затварянето на барове и ресторанти до 20:00 часа местно време, като се забранява и продажбата на алкохол.

Проведе се и традиционният парад на спортистите, като сред тях бе и българската делегация. Тя се появи 152-а на манифестацията на атлетите, а знаменосци бяха плувецът Йосиф Миладинов и Мария Гроздева, която ще участва на седма Олимпиада.

В Токио е и служебният министър Андрей Кузманов, но за японската столица не пътува президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, която получи травма и остана в България.

Нашата страна изпрати 42 спортисти на Олимпиадата – 3 бадминтон (Линда Зечири, Габриела и Стефани Стоеви), 3 бокс (Стойка Кръстева, Станимира Петрова, Даниел Асенов), 7 борба (Миглена Селишка, Евелина Николова, Тайбе Юсеин, Мими Христова, Айк Мнацаканян, Кирил Милов, Георги Вангелов), вдигане на тежести 2 (Божидар Андреев и Христо Христов), спортна гимнастика 1 (Дейвид Хъдълстоун), джудо 3 (Ивелина Илиева, Янислав Герчев и Ивайло Иванов), кану каяк 1 (Станилия Стаменова), олимпийско карате 1 (Ивет Горанова), лека атлетика 5 (Ивет Лалова-Колио, Мирела Демирева, Габриела Петрова, Инна Ефтимова, Тихомир Иванов), плуване 5 (Диана Петкова, Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров), спортна стрелба 2 (Мария Гроздева и Антоанета Костадинова), трап и скийт 1 (Селин Али), тенис на маса 1 (Полина Трифонова) и художествена гимнастика 7 (Боряна Калейн, Катрин Тасева, Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова).

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!