Виктория евровизия откриване ротердам
На снимката: Виктория Георгиева

Официалната церемония по откриването на конкурса за песен на „Евровизия 2021“ се проведе в Ротердам.

Традиционното дефиле на участниците започна на круизния терминал на града и приветства участниците с тюркоазен килим.

Не всички участници в състезанието обаче, се явиха на церемонията. Представителите на Полша и Исландия не излязоха на червения килим, тъй като в техните отбори има установен случай на коронавирус. Сега всички членове на делегациите трябва да преминат PCR тест и да прекарат определен период в самоизолация.

„Като предпазна мярка делегациите на Румъния и Малта също не взеха участие в събитието „Тюркоазен път“ поради две регистрирани преди това положителни COVID-19 тестове от членове на други делегации, живеещи в същия хотел“, добави пресслужбата на „Евровизия”.

„Много добре се чувствам, нямам търпение да стъпя на килима, очаквам с нетърпение всичко, което предстои“, каза българският представител  Виктория Георгиева.

Конкурсът тази година се провежда с пълната подкрепа и съдействие на нидерландските власти.

Основната цел е да се създаде изцяло безопасно събитие за COVID-19. Здравето и благосъстоянието на всички, които участват, работят на събитието или са в публиката, е най-важният приоритет.

Според актуалните данни на букмейкърите, най-големият фаворит за победа е Италия и нейния представител – групата „Maneskin“ с песента „Ziti e buoni“.

Тази година в „Евровизия“ участват 39 държави. Първите трима фаворити са Италия с 22 процента, Франция с 20 процента и Малта с 12 процента.

Доскоро Малта беше най-големият фаворит за победа, но ситуацията се промени след първата репетиция. Тогава техният представител получи лоши отзиви за стайлинг и изпълнение.

На четвърто място е Исландия, следвана от Кипър, България, Швейцария, Украйна, Литва, Гърция, Русия, Швеция, Финландия, Сан Марино и Норвегия.

Международният конкурс за песен на Евровизия, който беше отменен през 2020 г. заради коронавируса, ще се проведе от 18 до 22 май в Ahoy Arena в Ротердам.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!