Мураковски

Длъжностни лица в руския регион Омск съобщават, че регионалният министър на здравеопазването Александър Мураховски, който беше главен лекар в болницата, лекувала опозиционния политик Алексей Навални миналия август, е бил открит жив, след като е изчезнал при мистериозни обстоятелства.

Мураховски, който беше обявен за изчезнал на 7 май, е излязъл от гора, намираща се на около 32 километра от мястото, където е изчезнал по време на лов. Това съобщи правителствената пресслужба за държавната агенция ТАСС на 10 май.

„Министърът на здравеопазването на Омска област Александър Мураховски беше открит близо до село Басли. Здравето му е нормално.“, се казва в изявлението и се добавя, че той е прегледан от медицински специалисти в болница в Болшеуковски област.

Изчезването на Мураховски повдигна известни съмнения сред международната общност, след като през последните месеци починаха други двама лекари в болницата, където беше лекуван Навални.

Служби за спешна помощ, горски инспектори, служители на Министерството на извънредните ситуации, полицаи и местнитеюю жители се включиха в издирването на Мураховски.

Мураховски беше главен лекар в болницата в сибирския град Омск, която лекуваше Навални, най-видният критик на президента Владимир Путин. Няколко месеца по-късно той е назначен за министър на здравеопазването в региона на Омск.

Навални беше приет в болницата на 20 август, след като му прилошава, принуждавайки самолета, с който пътува, да извърши аварийно кацане в Омск.

Първоначално лекарите в болницата публично признаха, че причината за състоянието на Навални е отрова, но след това отрекоха твърдението. След преговори с властите, Навални беше откаран с въздушен транспорт до Германия за по-нататъшно лечение, което вероятно му спаси живота.

Мураховски, член на управляващата партия „Единна Русия“, забави трансфера на Навални в Берлин за два дни, след като обяви, че тежкото здравословно състояние на Навални е причинено от „метаболитно разстройство“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!