При ДНК изследвания са разкрити два изцяло нови вида електрическа змиорка в басейна на Амазонка, включително един, способен да предизвика много силни токови удари.

„Въпреки цялото човешко въздействие върху тропическите гори на Амазонка през последните 50 години, ние все още можем да открием гигантски риби като двата нови вида електрически змиорки“, заяви водещият изследовател К. Давид де Сантана, зоолог, работещ с Националния музей на естествената история Смитсониън.

От векове се смяташе, че в региона,известен като Голяма Амазония, съществува един-единствен вид. Регионът обхваща части от страни, сред които Бразилия, Суринам и Гвиана.

Но като част от проект за по-добро разбиране на електрическите змиорки и картографиране на дивата природа в отдалечени части на Южна Америка, Де Сантана и неговият екип решиха да тестват тази конвенционална мъдрост.

В началото те открили малка видима разлика между същества, събрани от различни части на басейна на Амазонка, което предполага, че рибите наистина са част от един вид. Но по-нататъшният анализ, включващ ДНК от 107 проби, които те събрали, отмени битуващи от векове предположения и разкри три различни вида: известният досега Electrophorus electricus, заедно с Electrophorus voltai и Electrophorus varii.

И техните изследвания разкриха и друг зашеметяващ резултат: видът E. voltai е в състояние да предизвика разтърсване от 860 волта – много повече от 650-те волта, регистрирани по-рано от електрически змиорки, „което го прави най-силният генератор на биоелектричност“.

Тези открития са доказателство за невероятното разнообразие в тропическите гори на Амазонка – голяма част от него все още не е известна на науката – и илюстрират защо е толкова важно да се опазва местообитанието, изложено на риск от обезлесяване, сеч и пожари.

Изследването „показва, че огромно количество видове чакат да бъдат открити в тропическите гори на Амазонка, много от които могат да съдържат лекове за болести или да вдъхновят технологични иновации“, каза ученият той за АФП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!