Гълъб Донев

Железопътното трасе по Коридор номер 8 е важно за страните по неговото протежение както за България, за Северна Македония, така и за Албания и несъмнено ще допринесе голяма добавена стойност за развитието на целия ни регион. Това заяви премиерът Гълъб Донев на церемонията по строителството на част от Коридор номер 8 в Северна Македония. Стратегически важен, коридорът трябва да свърже Италия-Албания-Република Северна Македония и България.

„Нека да припомня, че през изминалите над 140 години реализирането на инфраструктурата и свързаността залегнал в основата на днешния Коридор номер 8 е било въжделение на редица поколения от двете страни на границата. Съществено важно е да говорим за Коридор 8 във всичките му измерения – като важен комуникационен канал, който ще осъществи ключова връзка между гражданите и бизнеса на България, Северна Македония и Албания“, добави Донев.

„Последиците от войната в Украйна разкриват едно от най-уязвимите места в нашия регион, а именно неразвитата и даже липсваща инфраструктура. В условията на потенциална енергийна и продоволствена криза е необходимо да си осигурим директни пътища за доставки. Вместо това поради липсата на свързваща железопътна и енергийна инфраструктура, нашите държави са принудени да търсят алтернативни пътища за доставки, минаващи през трети държави, което увеличава цената“, каза още той.

В заключение, Гълъб Донев подчерта:

„Ускореното изграждане на Коридор 8 е в интерес и на националната и колективна сигурност. Уверен съм, че със съвместните ни усилия ще можем да преодолеем съществуващите както и нововъзникващите предизвикателства в настоящата геополитическа обстановка.“

Донев съобщи, че предстои да се подпише Споразумение между българския и северномакедонския газопреносни оператори за междусистемното свързване за точката Кюстендил-Жидилово. По думите му, това ще осигури диверсификацията и повишаването на сигурността на доставките на природен газ за РС Македония, както и задълбочаване на сътрудничеството в енергийната сфера.

В събитието, което се провежда край град Куманово, участва премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски, както и българският вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Припомняме, че работата по първите два участъка от железопътния Коридор 8 – от Куманово до Беляковце и от Беляковце до Крива Паланка трябва да приключи до края на 2025 г., за което са осигурени всички необходими средства и е извършено отчуждаването на терена, съобщи преди месец директорът на „Железници – инфраструктура“ в Северна Македония Хари Локвенец.

Участъкът от Куманово до Беляковце, който е дълъг 31 километра, ще бъде изграден от консорциума „Щрабаг“, срокът за изпълнение на този участък е 24 месеца, но от компанията смятат, че ще приключат в по-кратък срок.

Вторият участък ще бъде изпълнен от турската компания „Гюлермак“, като срокът за изпълнение на този проект се очаква да бъде в рамките на 36 месеца. До края на годината трябва да бъде обявен търг за избор на изпълнител за третия участък от Крива паланка до границата с България.

България работи за включването на Коридор 8 в приоритетната европейска транспортна мрежа в направлението София – Скопие – Дурас – Тирана да бъде определено като част от европейския коридор „Западни Балкани“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук