олимпийски огън

Отлагането на Олимпийските игри заради пандемията от COVID-19 ще доведе до сериозни допълнителни разходи, призна изпълнителният директор на Организационния комитет на Токио 2020 Кристоф Дуби. Миналата седмица организаторите, японското правителство и Международният олимпийски комитет взеха безпрецедентното за мирно време решение да отложат Олимпиадата с една година, заради разрастващата се криза с коронавируса.

Организацията на Игрите трябваше да струва 12.6 милиарда долара на организаторите, като разходите се поделят между Организационния комитет, правителството на Япония и Токио. Отлагането се отразява на всеки един аспект на организацията – Олимпийското село за атлетите, хотелите, билетите, съоръженията, транспортните разходи и много други.

„Наясно сме, че ще има допълнителни разходи от една страна за Организационния комитет, и от друга за МОК и олимпийското семейство. В момента преглеждаме всичко по най-детайлен начин. Десетки хиляди пера на бюджета ще трябва да бъдат ревизирани“, коментира Дуби.

Той все пак разкри, че преди кризата с коронавируса Токио 2020 се е представял страхотно по отношение на маркетинг, билети и настаняване на туристи.

„Токио 2020 беше във фантастична финансова позиция преди кризата. Това ще бъде от голяма помощ, защото приходите ни са изключително високи и можем да разчитаме на тях“, обясни Дуби.

Изпълнителният директор на Организационния комитет допълни, че е много добре, че бързо са били определени новите дати за Олимпийските игри. „Хубаво е, че имаме дата. За нас това означава някаква сигурност“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!