касови апарати

Сроковете за прилагане на Наредба Н-18 за касовите апарати ще бъдат променени за част от търговците до септември, заяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с представители на бизнеса.

касови апарати
на снимката: Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на БСК Радосвт Радев

„Ще търсим решение с бизнеса за прилагане на наредбата. Реалното отчитане на оборотите трябва да бъде решено и процесите да бъдат изсветлени. Голяма част от оборотите се крият и това е целта на изменението на Наредба 18“, заяви министър Горанов.

Финансовият министър обясни, че влизането в сила на наредбата се отлага заради появило са напрежение.

„Появи се напрежение между НАП и бизнеса, затова се стигна до отлагане на прилагането на наредбата със 7 месеца. Бизнесът трябва да приеме, че ще прилага документа. Тя няма да се върне назад. Новите правила ще трябва да се прилагат, а бизнесът трябва си плаща данъците“, добави финансовият министър Владислав Горанов.

От своя страна председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев уточни, че бизнесът не се обявява срещу въвеждането на наредбата като цяло, а срещу кратките срокове за подготовка.

„БСК категорично винаги е заставала на позицията за борба със сивата икономика. Усилието и целта на Наредба Н-18 е нещо, което трябва да приветстваме“, каза Радев след срещата.

Той допълни, че борбата със сивата икономика е и в интерес на „светлия“ бизнес.

Нашите членове работят в бялата икономика и генерирането на субекти от сивата икономика ни прави неконкурентоспособни. Голяма част от притесненията на камарата бяха чути и си казахме при премиера, че тези 7 месеца до влизането в сила на наредбата не трябва да изтекат просто така, а да направим необходимото и двете страни Наредба Н-18 да бъде една модерна, регламентираща фискалните процеси да бъдат коректно отразявани, подчерта Радев.

Припомняме, че срещу кратките срокове за подготовка за прилагане на наредбата редица браншови организации изразиха недоволството си. На спрециално отганизирана среща от тях по въпроса обаче не участваха нито представители на НАП, нито на министерствата на финансите и икономиката.

касови апарати

По-късно Горанов обяви, че наредбата може да бъде отложена, а днешната среща при министър-председателя Бойко Борисов и множеството писма на представители на бизнеса у нас решиха окончателно въпроса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук