Софийският градски съд отложи делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев заради доизясняване на обстоятелства. Новата дата за заседание е 9 май 2018 г. от 10.30 ч.

Според прокуратурата, в мандата си като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. Разследването е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО „РСК МиГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт и една кутия за самолетен агрегат – 2 /КСА -2/ за „МиГ-29“ на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666 лв./.

Вместо договорите да бъдат изпълнени, Ненчев е казал на своя заместник Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по тях. Същите указания той продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

Прокуратурата още твърди, че Ненчев, в нарушение на военния закон, не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети „МиГ-29“ и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите от изтребителната авиация на ВВС. От престъплението  били настъпили значителни вредни последици за Българската армия – спаднал е нальотът на пилотите на 33 часа за една година при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година и минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по „Air Policing“. Допълнителна вреда е невъзможността за осигуряване на подготовката на млади летци на „МиГ -29“, поради това е било и непосилно да се поддържа необходимият брой подготвени летци

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук