След редица протести в страната, предизвикани от слуховете, че ще бъдат отнемани деца, мнозинството в парламента реши да отложи с 6 месеца закона за социалните услуги, който иначе трябваше да влезе в сила от 1 януари.

За гласуваха 143 депутати, четирима бяха против, а двама се въздържаха.

Законът беше приет през февруари 2019г., след над 5 години дебати за реформа в социалната сфера. Според вносителите, той предвиждаше да повиши достъпността и качеството на социалните услуги, които държавата делегира като дейност на общините. Техният брой е 1356 и касаят хора с увреждания, възрастни хора, децата в риск и др.

Въпреки че, в закона липсват текстове за отнемане на деца, масово в страната имаше истерия, че чрез него това ще бъде регламентирано. Стигна се до протести и критична позиция на Светия синод.

Друг повод за критики е възможността социалните услуги да се извършват от неправителствени организации, каквато всъщност има и в момента.

„Обединени патриоти” поискаха отлагане на закона с шест месеца, а новият социален министър Деница Сачева подкрепи предложението им.

Сега управляващите имат 6 месеца да прегледат текстовете и да променят онези, които притесняват хората.

От ДПС се обявиха против отлагането, тъй като то ще доведе до трудности при получаване на социални услуги от хората с увреждания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук