природен газ

Днес Великобритания официално отмени мораториума върху фракинга за шистов газ в Англия, който е в сила от 2019 г., като заяви, че укрепването на енергийните доставки в страната е „абсолютен приоритет“, предаде „Ройтерс“. 

Цените на енергията в Европа рязко се повишиха след нахлуването на Русия в Украйна, а Великобритания субсидира сметките на домакинствата и предприятията на прогнозна стойност над 100 млрд. паунда (113 млрд. долара).

Новият министър-председател Лиз Тръс заяви по-рано този месец, че фракингът – добивът на шистов газ от скалите чрез разбиването им – ще бъде разрешен там, където е подкрепен от общностите.

Министърът на бизнеса и енергетиката Джейкъб Рийс-Мог заяви днес, че трябва да се проучат всички източници на енергия, за да се увеличи вътрешното производство, „така че е правилно, че отменихме паузата, за да се реализират всички потенциални източници на газ в страната“.

Фракингът, срещу който се противопоставят екологични групи и някои местни общности, беше забранен, след като регулаторният орган на отрасъла заяви, че не е възможно да се предвиди силата на земетресенията, които той може да предизвика.

Рийс-Мог обаче заяви, че практиката е „безопасна“ и ограниченията върху сеизмичната активност трябва да бъдат преразгледани, за да може тя да се осъществява по „ефективен и ефикасен начин“.

„Вдигането на мораториума ще помогне на шистовата индустрия да отключи сухоземния природен газ в Обединеното кралство в количества, достатъчни за задоволяване на нуждите на Обединеното кралство за десетилетия напред“, заяви главният изпълнителен директор на Cuadrilla – компания, която в миналото е правила проучвания за шистов газ с Англия – Франсис Игън.

Химическият и енергиен гигант INEOS, който притежава няколко британски лиценза за проучване на шистов газ, заяви, че правителството трябва да разглежда разработването на шистов газ като „национален инфраструктурен приоритет“.

„Дори и рисковете да се окажат управляеми и приемливи, шистовият газ ще окаже значително влияние върху доставките в Обединеното кралство само ако през следващото десетилетие бъдат прокарани хиляди успешни сондажи“, казва Андрю Аплин, почетен професор в университета в Дърам.

Мораториумите върху фракинга в Шотландия и Уелс ще продължат да действат, заявиха техните автономни правителства.

В България също действат разпоредби, които забраняват проучването и добива на шистов газ. Виждаме обаче, че европейските държави малко по малко поемат по пътя на собствен добив на природен газ, така че да не бъдат зависими от външни източници. Северната ни съседка Румъния например добива шистов газ. 

На дневен ред остава въпросът дали мораториумът върху проучването за шистов газ у нас не трябва да бъде вдигнат, за да можем поне да проучим възможностите. Виждаме, че технологията на фракинг се използва в някой държави съвсем безопасно.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук