летище софия

Отменен е извънредният евакуационен полет за Тел Авив на „Юропиън Еър Чартър“ (European Аir Charter), съобщиха от Летище София.

Самолетът трябваше да излети от България празен и да се върне с пътници от Тел Авив.

Полетът е насрочен за утре.

От летището информират, че обстановката е спокойна, въпреки някои отменени полети. Към момента полетът до/от Тел Авив на „България еър“, планиран за 12 октомври (четвъртък), е без промяна в разписанието, съобщава „Фокус“.

„Сигурността и безопасността на пътниците и екипажа са на първо място за нас“, казаха от дружеството, цитирани от БНТ.

От летището в София информират, че обстановката е спокойна въпреки някои отменени полети.

Във връзка с продължаващата напрегната ситуация в Израел, Министерството на външните работи отправи препоръка към българските граждани, намиращи се в страната,

да се регистрират в българското посолство в Тел Авив,

като за целта предоставят паспортни данни, местодомуване, статут и телефон за връзка на един от следните електронни адреси: [email protected] и [email protected].

МВнР и посолството в Тел Авив следят внимателно ситуацията на място и координирано с останалите държави членки на Европейския съюз ще предприемат действия при решение за евентуална евакуация, каквото към момента няма.

Ситуацията е изключително динамична

и българските граждани следва да се придържат стриктно към инструкциите на местните власти, като при въпроси, могат да се обръщат към посолството на редовните и спешните телефони, обявени публично.

Посолството в Тел Авив непрекъснато актуализира базата данни с временно пребиваващи и постоянно пребиваващи българи в страната, като броят им постоянно се променя.

За постоянно живеещите българи в страната не се предвижда организиране на напускането им.

Причината е, че за момента, както България, така и останалите държави членки не планират евакуация от Израел в пълния смисъл на думата. Следва да се отбележи също, че повечето европейски държави не организират и специални полети за своите сънародници в Израел, тъй като редовни полети продължават да се изпълняват, пишат от Външно.

От там уточняват, че възможностите за чуждите граждани, в това число българските, да напуснат Израел към днешна дата са

чрез авиокомпаниите,

продължаващи да изпълняват полети от международно летище Бен Гурион в Тел Авив и

чрез използване на морска връзка от пристанището в Хайфа.

Граничният контролно-пропускателен пункт Аленби с Йордания от тази сутрин е затворен.

Разбираме трудната ситуация, в която се намират сънародниците ни в Израел, и искаме да ги уверим, че държавата, в лицето на Министерството на външните работи и посолството в Тел Авив, предприемат необходимото, за да окажат съдействие на българските граждани в нужда в съответствие с нуждите и възможностите, информират още от МВнР.

От там припомнят, че мисията има два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно: + 972 54 764 0089 и + 972 54 595 4379.

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на [email protected], както и на Ситуационния център в МВнР на имейл: [email protected] и на тел: +359 2 948 24 04 и +359 2 971 38 56.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук