София

Пореден ден София осъмна в мъгла от замърсен въздух. Станциите за замерване на концентрацията на фините прахови частици във въздуха в столицата, отчитат завишаване на нивата.

В софийския квартал Павлово, днес са регистрирани 120µg/m3, при норма от (50µg/m3)

София от Копитото

Въпреки видимите проблеми, от Столична община не предприеха кой знае какви мерки, а по-скоро заложиха основно на призивите към гражданите – използване на градски транспорт, а отопляващите се на твърдо гориво да преминат на екологично или друго алтернативно решение.

София от Копитото

Според Столичната община именно най-големите замърсители са автомобилите и печките. Освен това днес ще бъдат извършени проверки на пунктове за вторични суровини, автокъщи, строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и проверки за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали.

София от Копитото

Но не беше предприета най-простата мярка – да се измият улиците, за да се премахне от тях излишното замърсяване, което също дишаме.

Няма и „зелен билет”, който също преди година беше обявен като мярка за справяне с мръсния въздух.

Интересно е и изявлението на директорът на Националния институт по метеорология и хидрология, проф. Христомир Брънзов за БНР.

По думите му, днес замърсяването на въздуха в София е спаднало два пъти, в сравнение с вчерашния ден.

София от Копитото

„Разчитаме първо на природата – природата е тази, която се самоочиства. Тя създава този похлупак и тя е тази, която го вдига. Ние трябва да разберем, че природата е много по-силна от нас и да се адаптираме към нея, а не да се мъчим да се борим с нея“, заключи директорът на НИМХ.

Въпреки това, от Института е обявен жълт код за мъгла днес.

Проблемът с въздуха предизвика и политически отзвук. Представители на Парламентарната група на ГЕРБ побързаха да внесат предложения за промени в Наказателния кодекс, свързани с нерегламентираното изгаряне на отпадъци.

Общинските съветници от „Демократична България” остро осъждиха липсата на адекватни мерки за подобряване на качеството на въздуха в София.

София от Копитото

„Замърсяването в града ни през декември надвиши многократно среднодневната норма от 50 микрограма на кубичен метър за фини прахови частици (ФПЧ). Имаше дни, в които на моменти този показател беше 500 мкг/м3 или 10 пъти над нормата. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ”, съобщават от пресцентъра на партията.

Освен обострянето на респираторните заболявания, заради мръсният въздух се повишава и рискът от сърдечни проблеми.

ДЕБАТИ.БГ потърси за коментар началникът на клиниката по кардиология към УМБАЛ „Александровска” доц. Добрин Василев. По думите му фините прахови частици могат да доведат до съдов спазъм. Те способстват и за ускоряването на прогресията на артеросклерозата. Това са предпоставки за повишаване честотата на сърдечно-съдовите инциденти,  допълни доц. Василев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук