Продължава напрежението във Венецуела. Най-малко 17 души са пострадали при поредния протест срещу управлението на президента на Венецуела Николас Мадуро, който се проде в Каракас.

Демонстрантите искат предсрочни парламентарни избори, мерки за облекчаване на тежката икономическа криза, свобода за стотиците хвърлени в затвора опозиционни активисти и независимост за контролираното от опозицията Национално събрание.

Мадуро твърди, че те се опитват да организират преврат срещу него, окуражени от американското правителство, което няма търпение да получи контрола върху петролните залежи на Венецуела – най-големите доказани в света.

Освен това, според Мадуро, само Учредителното събрание може да донесе мир във Венецуела. Противниците му обаче искат да изтеглят за по-рано президентските избори, насрочени за края на 2018г. Те смятат вота за Учредително събрание за нагласен и че единствената му цел е да остави на власт социалистите.

Протестите във Венецуела срещу управлението на президента Николас Мадуро стартираха в началото на април. По официални информации загиналите досега са 76 души.

Свързани статии:

Кризата във Венецуела: правителствени сгради бяха атакувани с хеликоптер

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!