прокуратура, арест

Отново руски граждани са разследвани за шпионаж у нас. След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. След като бе информирано Министерство на външните работи, бе съобщено, че двамата руснаци, които са дипломати и имат имунитет, ще бъдат обявени за „персона нон грата“.

Късно следобед бе оповестено, че българското външно министерство е връчило на руския посланик нота за обявяване на дипломат за „персона нон грата“ и е уведомило, че служител на търговското представителство трябва да напусне страната. Съобщението бе направено на страницата във „Фейсбук“ на руското посолство в София. Русия, разбира се, предупреди, че си запазва правото на ответни действия.

Русия трябва да отговори реципрочно на изгонването на руските дипломати от България, заяви ръководителят на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията Константин Косачов.

„В такива случаи принципът на реципрочност е практически абсолютен, а отклонения от него може да има само в изключителни случаи“, подчерта той и допълни, че в тази ситуация няма основания да се отказваме от въпросния принцип.

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

В резултат на проведените действия по другото досъдебно производство е установено, че в периода от месец октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, включително такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК – “деецът е лице с имунитет“.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията и за действията на прокуратурата.

България ще обяви двамата дипломати за персона нон грата

България ще обяви двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж, за персони нон грата, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева. Писмото от главния прокурор с информация за двама граждани, които са извършили шпионаж на територията на нашата страна, е било получено днес, уточниха от Министерството на външните работи.

„Веднага е разпределена на компетентната дирекция. Ще предприемем действия, при които сме длъжни, а именно обявяване на персона нон грата. В рамките на днешния ден ще бъде извикан посланикът на Русия. Днес директорите ще говорят с посланика. Това е втори казус. МВнР беше информирано днес от Прокуратурата. В момента се разглеждат от екипите в министерството в рамките на днешния ден ще има разговор с посланика в министерството“, каза още Екатерина Захариева.

Русия официално не е уведомена

Кремъл не разполага с информация за разследването на българската прокуратура срещу двама руски дипломати, заподозрени за шпионаж. Това заяви говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков. Той добави, че за повече информация руските журналисти трябва да се обърнат към руското външно министерство.

Руското посолство в България не е получавало официално никаква информация за разследването срещу двама руски дипломати за шпионаж. Това заяви пред ТАСС руският посланик в София Н.Пр. Анатолий Макаров.

Миналата есен друг първи секретар на посолството на Русия беше отзован по настояване на България. За него беше съобщено само, че е получавал информация от български гражданин. Сега обаче е посочена и в каква сфера са били интересите им новите двама.

За шпионска дейност в полза на Русия с обвинение е председателят на движение „Русофили“. По същото разследване има издадени 10-годишни забрани да влизат в страната за руския бизнесмен Константин Малофеев и за близкия до Кремъл генерал Леонид Решетников.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!