коронавирус

Днес Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести изследва пробите за наличие на коронавирус на семейството от Хасково, завърнало се от остров Ко Самуи, Тайланд, както и на мъжа от Варна, пребивавал в Китай.

Резултатите и на тримата български граждани са отрицателни, съобщи директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

Преди седмица мъжът и жената се върнали от почивка в Тайланд. На 28 и 29 януари са вдигнали еднократно температура с лека отпадналост, без кашлица и симптоми на белодробна инфекция. Двамата веднага посетили личния си лекар, който ги насочил към „Инфекциозно отделение“. Те разказали, че край тях в Тайланд не е имало болни.

Сега мъжът и жената са в добро състояние.

В рамките на утрешния ден ще бъдат готови резултатите и на завърналия се от Шри Ланка българин. При него рентгенологичните изследвания показват пневмония, но въпреки това е взета проба за изследване в Националния център.

Броят на пациентите, заразени с коронавируса, достигна в Китай 20 438, а починалите вече са 425. За още над 23 200 души има подозрения, че може би са заразени. До момента от болниците са изписани вече 632 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!