Британските експерти твърдят, че са установили точно къде в Русия е произведено невротоксичното вещество „Новичок“, използвано да отрови Сергей Скрипал и дъщеря му. Въпреки че все още не се говори за 100-процентова сигурност, това изглежда като голям напредък в разследването на случая.

По информация на вестник „Таймс“, бойното отровно вещество от групата „Новичок“ е произведено в химическа лаборатория в град Шикани в югозападната руска провинция Саратов. От британската медия се позоваха на бившия началник на химическата и ядрена програма във Великобритания Хеймиш де Бретън Гордън. Според него в лабораторията в Шикани се пазят малки количества от невротоксичното вещество, така че по всяка вероятност то не е използвано за военни цели, а за единични убийства. Експерът споделя още, че твърденията на руската страна, че „Новичокът“ може да е бил произведен навсякъде по света, нямат основание и доказателства.

Междувременно, руският депутат от Сартов Николай Панков твърди, че в Шикани никога не са се пазели химически оръжия.

„Последният път, когато е имало военна операция в Шикани, беше, когато Русия унищожи химическите си оръжия преди 20 години. В моя регион никога не е имало химически оръжия“- казва още Панков пред ТАСС.

Според депутата всички обвинения към Русия по случая Скрипал са изфабрикувани и от Лондон със същия успех са можели да кажат, че веществото е било произведено в Германия или всяка друга държава, където руските военни части са пребивавали.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!