Навални

30 години след падането на комунизма в Русия там все още, не дотам тайно, живее духът на СССР, а днешното отравяне на руския опозиционен деятел и блогър Алексей Навални го доказва.

Отравянето си остава един от най-популярните методи, чрез които управлението в бившия Съветски съюз се отърваваше от партийните опозиционери по най-безпардонен начин. 30 години по-късно обаче явно нищо не се е променило, защото методите си остават същите.

По-рано днес стана ясно, че Алексей Навални е хоспитализиран в болницата в град Омск и е в тежко състояние. Той продължава да бъде в безсъзнание и е включен към апарат за изкуствена вентилация на белите дробове. Това съобщи прессекретарят му Кира Ярмиш.

По време на полета от Томск за Москва на блогъра му е станало зле и се е наложило самолетът да извърши аварийно кацане в Омск. Ярмиш допусна, че Навални е бил отровен, а от болницата, в която е приет, потвърдиха, че става въпрос за токсично отравяне.

Кой е Алексей Навални?

През 2011 г. Навални е арестуван и хвърлен в затвора за 15 дни след протестите заради фалшифициране на вота от партията на Путин на парламентарните избори.

Навални е затворен за кратко и през юли 2013 г. по обвинения за незаконно присвояване, но той посочва, че причината е политическа.

През 2018 г. той се опитва да се включи в президентската надпревара, но не е допуснат заради предишни присъди за измама по дело, за което той отново твърди, че е политически мотивирано.

През 2019 г. Навални прекарва 30 дни в затвора заради призоваване към нерегламентирани протести.

По време на излежаването на присъдата си в затвора той се разболява. Лекарите му поставят диагноза „контактен дерматит“, но той казва, че никога преди не е имал остри алергични реакции и неговият личен лекар предполага, че може да е бил изложен на „токсичен агент“.

Още тогава Навални има подозрения за отравяне. След всички опити за репресия над него се стига и до успешното му отравяне от днес.

Този случай е един от многото, които ясно показват, че 30 години по-късно в Русия промените остават само козметични, а добре изпитаните методи на СССР за противодействие на малцината, дръзнали да надигнат глас срещу управлението, остават на почит.

Страните от бившия социалистически лагер често биват обвинявани в това, че дори и толкова години по-късно методиката на управление от онова време е залегнала в съзнанието на днешните управляващи. Към тези страни се причислява и България, където вече повече от месец протестиращите изразяват недоволството си от управлението и въпреки всичко, слава Богу, у нас властта все още не е дръзнала да посегне на гражданите по такъв начин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук