Мариупол

Оцелели са започнали да излизат от мазето на театъра, пострадал от руски въздушен удар в обсадения южноукраински град Мариупол, съобщиха официални лица, цитирани от Гардиън.

Стотици хора са се укривали под театъра, който е бил определен като убежище за разселени цивилни, включително деца и възрастни хора, когато е бил ударен в сряда.

В четвъртък спасителите работиха по разчистването на отломките, които бяха блокирали входа към мазето, което според официални лица е устояло а удара.

„Сградата издържа на удара на мощна въздушна бомба и защити живота на хората, които се криеха в бомбоубежището“, заяви омбудсманът на Украйна Людмила Денисова в приложението за съобщения Telegram. Тя и депутатът от украинския парламент Серхий Тарута заявиха, че са се появили някои оцелели. „Хората излизат живи“, написа Тарута във Facebook, макар че не каза колко са.

Не е известно дали сред намиращите се вътре има ранени или загинали.

Петро Андрушченко, съветник на кмета на града, също заяви, че някои хора са оцелели след взрива и че в момента се провеждат спасителни операции, за да се достигне до оцелелите и да се установи броят на жертвите.

Тетяна Игначенко, говорител на Донецката областна военна администрация, заяви, че преди седмица в театъра в Мариупол е имало 1000 души. „Но след това много хора са успели да избягат“, каза Игначенко. „Не можем да кажем точно колко души е имало в театъра. Можем само да предположим, че са 400 до 500 души. Половината от тях.“

Сателитна снимка от понеделник, публикувана в сряда от „Максар Технолоджис“, показва думата „деца“ с големи руски букви, изписана на земята пред сградата на театъра с червен покрив.

На снимка, публикувана от градския съвет на Мариупол, се вижда, че част от триетажния театър се е срутила, а отломки са затворили входа.

Павло Кириленко, ръководител на Донецката областна администрация, заяви, че руските въздушни удари са поразили и общински плувен комплекс в Мариупол, където са се укривали цивилни. „Сега там под развалините има бременни жени и жени с деца“, пише той. Броят на жертвите не е известен.

Свидетел, който е публикувал видеоклип с последиците от нападението, казва, че басейнът е разрушен и че се полагат усилия за спасяването на бременна жена, затрупана под развалините.

Москва отрича да се е насочила към цивилни граждани, а руското министерство на отбраната отрече да е бомбардирало театъра или друго място в Мариупол.

Никъде другаде войната в Украйна не е засегнала така цивилното население, както обкръжения град Мариупол, където според местните власти при ракетни удари и обстрел са загинали повече от 2300 души. Южното морско пристанище е атакувано през почти целия период на триседмичната война в обсада, която накара хората да се борят за храна, вода, топлина и лекарства.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук