Асоциацията на европейските журналисти – България категорично осъжда порнографския компромат, публикуван от сайта ПИК, и обявява инициатива, целяща да ограничи финансирането на подобен тип “журналистика”.

Въпреки че политическите лица се ползват с по-ниска степен на защита на личния живот, има граници, които не бива да бъдат преминавани, а въпросният материал е далеч отвъд тях.

Освен че цели да унижи и опозори конкретни хора, деянието е опасно за цялото общество тъй като въпросният материал, чиято автентичност е непроверена и съмнителна, е публикуван като компромат по повод предстоящите местни избори и има за цел да повлияе на предизборните нагласи.

Тук можете да видите пълния текст на декларацията на АЕЖ

Повечето български медии също излязоха с декларация по повод публикуването на снимки с порнографско съдържание на приятелката на кандидата за кмет на София арх. Борислав Игнатов. Те бяха публикувани от един сайт в опит да бъде осквернен кандидатът за кмет. Това премина всички законови и етични граници в предизборната битка.

„Работата ни, честта ни, етиката и правилата ни нямат нищо общо с опита да бъде дискредитиран един от участниците в кампанията за кмет на София по несъвместим с професията ни начин. Това не е журналистика. И ние категорично се противопоставяме на опитите да се нарича така“, заявяват подписалите позицията.

Категорично възразяваме и срещу онези партии и отделни политици, които легитимират подобни „медии“ като им дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и PR кампании по време на избори.

„Днес е денят, в който ние, българските медии, искаме от вас, българските политици, да прекратите това. Ако вашата работа, чест, етика и правила нямат нищо общо със случилото се, разбира се. Всяка друга реакция е фалшива.

Днес е денят. Нека заедно да поставим границата!“

Това се казва в декларациията, която бе подкрепена от почти всички водещи медии, а под нея са подписаха и много журналисти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!