Всички се оплакват от студа… освен жителите на Оймякон. Температурата е -15, значи е време за плаж! Средната температура за месец януари е около…-50,2 по целзий. Все още ли ви се струва студено?

Около 500 жители населяват това място целогодишно, естествено благодарение на руското правителство, което решило, че точно там е перфектното място за селище свързано с отглеждането на елени. И тъй като температурата е достатъчно ниска, че дори ада да замръзне, там не расте НИЩО. Основна съставка в менюто на хората е именно еленското месо, а ако искате да разнобразите яденето, винаги може да отидете до единственият магазин в района и да си накупите малко полуфабрикати.

Хората в Оймякон нямат нищо против студа, дори не се оплакват. Учениците ходят на училище дори на -51 градуса (на -52 вече не!), а това да ти замръзне мастилото в химикалката докато пишеш е нещо абсолютно нормално. Впрочем, не е добра идея да носите очила с метална рамка в Оймякон, защото именно тази рамка просто ще замръзне за лицето ви.

Ако случайно ви се налага да ползвате автомобил там, то тогава или трябва да имате топъл гараж или колата трябва да работи почти постоянно! В най-студените дни буквално може да намерите коли с работещи двигатели без надзор. Сами се досещате при -60 градуса какво се случва с автомобила ако изстине.

Ако искате да се пробвате, винаги може да посетите Оймякон! Доста туристически агенции предлагат пътешествия дотам… Ние, културно ви съветваме, да дойете с нас до това райско кътче.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук