Донбас, Русия, Украйна

Киев съобщи за първа битка, в която бе отнет човешки живот, откакто Украйна обяви в края на март ново примирие с бунтовниците, подкрепяни от Русия в разкъсваната от конфликти източната част на страната.

„В резултат на вражески огън един от нашите войници беше убит (през последните 24 часа)“, каза военният говорител Димитро Готсуляк пред журналисти.

Друг войник бил сериозно ранен при подновените военни действия. Украинските военни обвиниха сепаратистките сили, че използват едрокалибрени оръжия, включително минохвъргачки.

Чрез посредничество от международни наблюдатели беше сключено примирие на 30-и март. Редица подобни споразумения успокоиха обстановката, но не доведоха до окончателен край на военните действия.

Повече от 10 000 души са били убити от началото на бунта, подкрепян от Москва. Това се случи през април 2014г., след това последва руското анексиране на Крим от Украйна.

Единствената активна война в Европа тласна отношенията между Москва и Запада до положение на „пост-Студена война“ и раздразни държавите-съседи на Русия, подтиквайки ги към конфронтация с нея. Украйна и нейните западни съюзници обвиняват Русия в търговия с оръжия през границата. Според тях целта е разпалване пламъците на конфликта.

Москва отхвърли твърденията въпреки сериозните доказателства, че е участвала в борбата, и изричната си политическа подкрепа за бунтовниците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук