Край незаконните ромски къщи във Войводиново от часове обикалят няколко десетки роми, придружени от представители на правозащитна организация, съобщи Би Ти Ви. Появата им породи спонтанен протест по обед сред местното население, при който към 50 души се опитаха да пробият полицейската блокада, но бяха спрени.

Ромите искали да нощуват нощуват в къщите си. Тъй като постройките на някои от тях са съборени,те твърдят, че им е обещано да им се осигурят фургони. Завърналите се заплашват с протести, ако бъдат изгонени отново от къщите си.

Пред БНР кметът на Войводиново Димитър Тосев изрази предположение, че ромите са били посъветвани от адвокатите си да се върнат, но в незаконните постройки няма условия за живеене. Той успял да убеди пристигналите да не остават и съобщи, че ги връща с бус в „Столипиново“, където те вероятно са отседнали при свои близки.

Незаконните постройки бяха съборени в началото на януари, а поводът бе изстъплението на двама младежи от ромски произход, които пребиха военнослужещ. В знак на подкрепа към пострадалия във Войводиново имаше протести на местните хора, както и на негови колеги командоси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!