Пореден случай на стрелба в училище в Съединените щати, този път в щата Алабама. Загинало е 17-годишно момиче, а неин съученик на същата възраст е ранен и състоянието му се определя от лекарите като сериозно.

За момента се смята, че стрелбата е възникнала „случайно”.

Според местни медии, позоваващи се на очевидци, изстрелите са дадени, когато момчето се опитвало да демонстрира пред момичето своето оръжие.

За момента от полицията се въздържат да дават оценка за това дали инцидентът е възникнал случайно или е плод на преднамерено действие.

„За момента приемаме, че стрелбата е открита случайно. Ще се придържаме към това мнение докато не получим допълнителна информация от разследването“, каза началникът на полицията на град Бирмингам, Алабама.

Той посочи още, че следователите ще прегледат видеозаписите от охранителните камери в училището.

Първоначалните съобщения в медиите бяха за трима ранени, но те не се потвърдиха.

Само преди два дни – 6 март – отново имаше стрелба във Флорида – в центъра на американския град Санфорд. Изстрелите са се чули в близост до търговски център, който е бил евакуиран.

В последно време в САЩ отделят сериозно внимание на въпросите за сигурността на обществени места, преди всичко в училищата.

Една от причините за това беше, че на 14 февруари, в училище в Паркленд, щата Флорида имаше стрелба, при която бяха убити 17 души. Огънят откри 19-годишният местен жител Никълъс Круз, който преди това е бил изключен от същото училище.

След ужасът, който са преживели, редица ученици от гимназията предприеха кампания за въвеждането на по-рестриктивни  мерки срещу продажбата на оръжия. Организирани бяха много протести, в които се призоваваше президентът на САЩ Доналд Тръмп да направи първата крачка. Той обаче обвини предшественика си Барак Обама за непредприетите действия и предложи учителите да се въоръжават, за да се избягват подобни инциденти.

В началото на март обаче Тръмп размисли и поиска спешни мерки за контрол над оръжията. Според президента Конгресът трябва да сложи край на масовите стрелби като тази в гимназията „Стоунман Дъглас” във Флорида, при която загинаха 17 души.

Тръмп поиска възрастта за законно закупуване на оръжие да се повиши от 18 на 21 години.

Междувременно Горната камара на законодателното събрание (парламента) на американския щат Флорида одобри пакет от законопроекти, насочени към предотвратяване на трагедии.

Сенаторите на щата гласуваха да се увеличи от 18 – на 21 години възрастовата граница при покупка нападателно оръжие и за забрана на търговията с устройства, увеличаващи скорострелността на полуавтоматичното оръжие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук