Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Днес премиерът Бойко Борисов за първи път коментира скандала с апартаментите и оставката на Цветан Цветанов. На брифинг, след като подписа документ за съвместно явяване на евроизборите със СДС, Борисов отговаря на журналистически въпроси.

ДЕБАТИ.БГ публикува пълният текст на изказването му:

 

Малко съжалявам, че Владо Кисьов си е направил отвод, тъй като много години сме работили с него. Но не се бъркаме в работата на СДС, това, което са номинирали, това, което са избрали, ние сме го одобрили. Така че, сега съвместно да се борим за един по-добър резултат.

От коментарите, които съм чул, мисля, че Александър Йорданов е един действително знаков член на СДС, но ние можем да гарантираме, че нашите структури ще работят еднакво добре за всички кандидати, които са в листата и че такива номерца, които се правиха в наши сестрински партии с преференции няма да допускаме и така ще инструктираме структурите. Разбирате за какво говоря. Имаше такива в предишните избори в други партии, които казват, че се числят в дясно. Благодаря.

Репортер: Ясно ли е вече кой ще замени господин Цветанов на поста председател на ПГ? Ясно ли е кой ще замени Цецка Цачева? Тези оставки, според вас, решават ли моралния проблем? Продължавате ли да имате доверие в тези хора?

Шеф на парламентарната група ще бъде Дариткова. Уважавана от партията, доктор. Човек с качества и най-вече може да контролира групата в добрия смисъл на думата. До края на деня ще ви кажа кой ще замени госпожа Цачева, защото просто искам да направя всички проверки, за да не излезе след това нещо, което да ни накара да връщаме кандидатурата.

Така че, в рамките на днешния ден това ще се случи. Иначе още в Брюксел ви казах, че ще има тежки наказания, тежки решения. Тежки в смисъл, защото се напуснаха много важни постове и ключови.

Господин Цветанов, освен че беше председател на парламентарната група, председател на комисия, депутат, мисля, че в историята няма такива тежки санкции, които са наложени в една партия и съответно министър в оставка, двама зам.-министри с оставки.

Така че, ако и другите партии действаха така, въобще нямаше да има какво да си приказваме днес.

Репортер: Какви изводи си извадихте и какви мерки ще вземете след „апартамент гейт”? ГЕРБ и СДС на изборите ще повиши ли резултата на евровота?

Дали ще повиши резултата, ще видим на 27 май. Сега никой не може да ви каже какво ще се случи. Поуки мисля, че всеки си е извадил.

Репортер: Вие какви си извадихте?

От моите санкции си личи.

Репортер: Решен ли е обаче въпросът с тези оставки, не отговорихте на този въпрос?

Решен е, разбира се. Всички са напуснали държавните постове. И морално, и физически.

Репортер: Кога ще се гласуват оставките?

Надявам се утре сутрин да се организираме. Днес ще се подготвим, за да може оставките и съответно назначенията да се направят в един ден.

Репортер: Откъде, според Вас, дойте тази атака?

Аз не знам какво е толкова интересно откъде е дошла атаката.

Репортер: Важно е…

Има безспорно неща, които ние си говорихме с Цветанов и с Цачева, и с всички останали. Преценихме, че не изглежда красиво, не изглежда добре. Мисля, че Цветанов доста на дълго обясни вчера всяко едно нещо къде и как е дошло. Аз много бих искал да видя нотариалните актове на всички съседи от тази сграда и да видим…

Защото като говорят 2-5 хиляди евро квадратния метър, едно е да обявиш такава цена, друго е да купиш на такава цена. Така че, да видим и другите нотариални актове. Просто ми е интересно. А иначе от първия момент, в Брюксел говорих пред вас, ви казах, че тъй като не изглежда добре, и съм казал, че е законно, защото така са ми обяснили колегите…Но по-тежки санкции от тези аз не мога да си представя, че мога да направя.

Дали колегата Цветанов остава в ГЕРБ, това вече е работа на структурите и ръководството на ГЕРБ. И структурите си го искат. Така че, едното е държавната работа с парите на данъкоплатците. Друго е на партия ГЕРБ, която припознава Цветанов, като важните за нея хора.

Репортер: За какво наказвате Цветанов? Не му ли вярвате, че всичко, което е правил, е законно?

Аз му вярвам. Но като си говорихме и вчера последно седем дни нямаше медия, за разлика от президента Тръмп не ги упреквам, тази тема да не я държаха от сутрин до вечер. Представяте ли си и би било много интересно да видя дали Департаментът на САЩ ще излезе с подобен доклад за свободата на медиите в Щатите, когато президентът им казва, че пишат фалшиви новини и са врагове на народа.

Представете си български политик да излезе и да каже такова нещо и какъв доклад тогава да очакваме. Много ми беше забавно да го чета вчера.

Репортер: Какво е направил Цветанов, че вие го наказвате?

Ами дет’ се вика каквото и да е направил. Така съм преценил и така съм направил. А иначе за приятелския огън – това е абсолютна лъжа и това вече е 100% фалшива новина. Защото през цялото време съм си говорил с колегите, всички сме страдали от този скандал. Да не мислите, че е приятно…Вместо да публикувате от стабилен на положителен е повишен кредитният рейтинг на България, продължава да се вдига, от световните институциите, ФИЧ излезе преди няколко дни, въобще няма никакъв коментар…

Преборихме се за пакета „Мобилност”, не можете да си представите какво ни е струвало, въпреки че, двама души не отидоха да гласуват от България. Ако бяха гласували въобще нямаше да си говорим за пакета „Мобилност”, а само да слушаме за този „гейт”. Където се видя, че и кумове, и сватове, и какво ли не вече отвратихме народа. И затова налагаме тези наказания, защото винаги съм казвал, че ние създадохме ГЕРБ, за да бъдем различни. Ние създадохме ГЕРБ дори и за съмнение, дори само за морално усещане, че нещо не е така, както ни харесва на нас или на хората, взимаме тези решения.

Репортер: Само Вежди Рашидов не е подал оставка. Трябва ли и той да понесе отговорност?

Вежди Рашидов има фирма за търговия и си купува апартаменти, за да си ги препродава. Това му е бизнесът на фирмата.

Репортер: Редно ли шефът на ВКС също да купува евтин апартамент?

Ами аз затова считам, че всеки един трябва да си погледне неговата къщичка. Това говорих и на конференцията на ГЕРБ. Независимо кой е, всички ги обичам, но когато има подобен скандал, трябва да се понесе веднага отговорност. И ние понесохме на всички нива по най-тежкия начин.

И, ако си мислите, че това ми е доставило удоволствие, че ми е приятно като чета как ГЕРБ щял да се цепи, как едни щели да ходят с Цветанов… никога не е стоял този въпрос пред нас.

Факт е, че остава много неприятно впечатление в обществото. Факт е. Каква е причината, откъде е дошло, това няма никакво значение. Ние отново демонстрирахме, че когато има проблем, носим отговорност.

Репортер: Ако не е приятелски огън, кой е неприятелят, който ви обстрелва?

Аз винаги съм се плашил от приятели. Затова винаги съм знаел, че нямам приятели.

Репортер: Новият правосъден министър ще настоява ли шефът на ВКС да разкрие цялата истина около този апартамент и да се разбере как така се е облагодетелствал?

Знаете ли колко ми е важно, в момента върви много важен процес, геостратегически, и след това е Средиземноморският проект за газ от Египет, Кипър, Израел – от юг. Колко ни е важно по най-бързия начин интеконекторът България-Гърция да се стартира и да започне да се строи. Дори да му увеличим капацитета, защото имаме реален шанс с газовия хъб Балкан, Балканския поток и южния газов коридор да възобновим на практика това, което беше известно като „Набуко S”, ако си спомняте.

И това беше голяма грешна на Запада, че го канцелира. И сега понеже имаме редкия шанс и с двете групи да работим добре, това е огромен шанс за газов хъб „Балкан”. Започват новите сондажи по Хан Крум. В един момент България не само може да е 100% независима от доставките на газ, може да е продавач на газ, може следващите колеги да печелят от това.

Една седмица малко ли беше? Или сега искате да ме вкарате да коментирам, дали Лозан Панов, дали еди кой си.

Ние в ГЕРБ понесохме изключително тежък удар. Ако мислите, че на партията, на групата, на нас ни е хубаво, или това е малко? Да свалиш шефа на парламентарната група, на комисиите и да го извадиш от парламента…нали са гласували два многомандатни избирателни района. Знаете ли колко много хора са ми се обадили и са ми казали: „Не го прави, пази си като Корнелия хората”. Когато обвиняват някой от БСП, те излизат и викат: „Ние сме единни” и застават там. „Ти правиш точно обратното”.

Цецка Цачева е толкова години в ГЕРБ. Разбирате ли ме… Това са тежки решения, но те показват как трябва да се действа. Има грешка, има и прошка. Ще се докаже с времето дали са били виновни или не. Какво повече да ви кажа?

А новият министър на правосъдието ще има няколко задачи, поставени от мен. Първо, юни месец да падне мониторинговия механизъм – имаме три неща, които да довършим. Имаме да докажем не само на ЕК, ЕП, че България е изпълнила всички критерии за Шенген и да продължим да им доказваме, че това трябва да стане. И се надяваме колегите в Румъния това да го съзнават. Правосъдният министър ще прави тези неща.

Аз оставам на вас на медиите да се занимавате с тези разследвания. Аз ви казвам правосъдният министър какво трябва да прави. На някой да сме се обадили и да сме му казали това го правете или не го правете. Така трябва.

Репортер: Защо се спряхте на Даниела Дариткова за председател на ПГ на ГЕРБ?

Аз казах – компетентно, с добро излъчване, с авторитет в партията, член на Изпълнителната комисия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!