Председателят на БСП Корнелия Нинова изяви своята подкрепа към предложението, което беше внесено от Министерския съвет, като посочи и кои според нея ще бъдат критичните моменти, които ще изискват предварителни действия. ДЕБАТИ.БГ публикува пълното изказване на Корнелия Нинова пред Народното събрание.

България е изправена пред криза и ситуацията изисква разум, хладнокръвие и отговорност. Разбира се, най-важно днес е здравето на българските граждани. Ние ще подкрепим всички мерки, които осигуряват ограничаване на разрастването на болестта, гарантират здравето на гражданите. Днес на Председателски съвет направихме допълнение на предложенията, които бяха внесени от Министерския съвет, благодаря Ви затова, че приехте предложението на опозицията. А те бяха: извънредното положение, което се въвежда да бъде със срок от един месец – първото предложение беше да бъде безсрочно. Второто предложение, което направихме – правомощията, които се гласуват на Министерския съвет, изрично да бъде записано, че са на основание чл. 57 ал. 3 от Конституцията на Република България, а това означава, че ние гарантираме, че Министерският съвет няма да злоупотреби с изричните правомощия, които му се дават и да наруши основни права на българските граждани.

И ние искаме да благодарим на медицинския персонал в българските болници затова, че поемат удара, че са на първа линия, че поемат риск за себе си, за здравето си и за близките си и всички тук, в тази зала, знаем, че сме им длъжници. Че през годините не откликнахме на техните искания за адекватни условия на работа, за заплщане и днес искам да им благодарим, да ги насърчим и да направим всичко, което е нужно, за да работят те спокойно и да се чувстват и от страна на правителството, и от страна на Народното събрание. Обръщам се към частните болници, които към този момент не са се включили в този процес. Уважаеми собственици на частни болници, здравето не е печалба, не можете да стоите дистанцирани от драмата, която се разиграва в страната и да стоите безучастно. Очакваме и правителството да предприеме всички мерки, така че и частните болници да се включат в този процес.

Очакваме от Министерския съвет законодателни инициативи. Заявих и на Председателския  съвет – ние сме законодателен орган и трябва да променим онези закони, които да гарантират спокойна работа на всички институции за овладяване на ситуацията и вероятно ще се наложи да обсъдим и приемем такива законодателни инициативи. Ние от опозицията също ще се включим със своите предложения, конструктивно и разумно. Очакваме правитеслтвото да внесе актуализация на бюджета. Заявихме и на министър-председателя, че в тази ситуация раздаването на пари на парче чрез постановления на Министерския съвет и заобикаляне на Народното събрание е абсолютно неприемливо. Достатъчно е сериозно положението и изисква активна роля на висшия орган в държавата – българския парламент. Притеснява ни действието на правителството на парче – очакваме комплексен, държавнически подход с поглед в бъдещето. Знаете, че след като положим всички усилия, за да се овладее ситуацията, ще дойде следващото предизвикателство – икономическата и социална криза. За една нощ с 30% се сринаха борсите в Щатите. Знаете, че в Европа вече се чувстват резултатите от кризата. Други правителства в Европа предприеха сериозни пакети от икономически и социални мерки – отлагане на плащане по ипотечни кредити, помощ за възрастни хора с доставка на храни по домовете, помощ с еднократни ваучери на семейства, котио си гледат децата вкъщи, защото не могат да отидат на училище. ЕЦБ призова за намаляване на лихвите и данъците, за да се предпазим от тежък удар. Уви, българското правителство в момента няма готовност с такъв пакет мерки, затова предложихме заедно с действията по овладяването на кризата, да го наречем здравния пакет, да се мисли от сега за икономически и социален такъв, който да омекоти удара след това. Знаете, че сме най-бедната страна в Европа, с най-големи неравенства, че 3 милиона души са под прага на бедността. Не можем да си позволим още един социален удар по тези хора, затова предложих и на Председателския съвет отсега да седнем всички, всеки със своя разум, конкретни предложения с експертиза, за да измислим този пакет от икономически и социални мерки, да го подготвим, да имаме готовност във времето как да го разположим, ако се наложи, а не след това да се действа панически.

В заключение, ще гласуваме за предложението, внесено от Министерския съвет със конструктивизъм, с готовност за преодоляване на кризата, но и с очакване да се предприеме комплексен, държавнически подход с поглед в бъдещето, с предизвикателствата, които ни очакват, с разумни и хладнокръвни решения на тези предизвикателства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!