ДЕБАТИ.бг публикува пълното изказване на председателя на НФСБ Валери Симеонов от парламентарната трибуна за изтребителите:

Ние категорично ще гласуваме против това решени поради редица причини. Първата е, че считаме, че едно такова решение по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство.

В нашата програма от 2011г. ние сме заложили единственият начин за опазването на небето на България. Това е чрез ракетни бази, в частност, ракети земя-въздух. Това е най-евтиният, най-сигурният начин за защита на нашето пространство.

Нелепо ни се струва да разчитаме на 8, респективно 16 самолета, да защитават небето на България от други военни сили, които са на съседни държави, които разполагат с по 600 самолета – едната, другата – 350 самолета. Да не говорим за хилядите самолети на Русия, да не говорим за два пъти по-големия авиопарк на Сърбия.

Така че, за нас това е едно наразумно, неуместно харчене на пари. И ако се прави такова, то трябва да се прави с възможно най-малко средства. С други думи, ние считаме, че трябваше да се ориентираме към европейско производство самолети. Така както НФСБ използва български автомобили и използва такива.

Но другата причина да не гласуваме в подкрепа на такова решение е, че се нарушава парламентаризмът на страната и страната вече се превръща не в парламентарна република, а в нещо по-различно.

Има категорично решение на Народното събрание от юли месец миналата година, в което са изброени параметрите – 7 основни изисквания, от които 4 са нарушени точно от офертата, която сега ни се предлага да подкрепим. Има гласувана пътна карта, която се нарушава с днешното заседание на Народното събрание. Явно е желанието да се извърши някакъв политически пирует и да се прехвърли отговорността от едно решение на Министерския съвет върху Народното събрание. Така стоят нещата, това е истината.

По тази причина ние няма да подкрепим това решение. Нещо повече – считаме, че когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително за България като държава.

България трудно може да бъде определена като независима, суверенна държава. Трудно. При едно такова тотално променяне на първоначалните условия. Да не говорим, че не знам по какъв начин ние ще отговорим на тоталните обжалвания на партньорите ни от Европа и от ЕС, които съм сигурен, че ще обжалват едно такова решение. Говоря за Италия и Швеция.

Шведските инвестиции в България осигуряват 9000 работни места. Италианските инвестиции в България осигуряват 52 000 работни места. Какъв е сигналът към инвеститорите, питам аз и като бизнесмен? Че във всеки един момент можете да бъдете изиграни, във всеки един момент първоначалните условия могат да бъдат променени. Това казваме.

Също така мисля, че ако трябва да продължим този дебат и той да постигне консенсус, трябва да бъде прието това предложение, но с условие да не се нарушават първоначалните условия. Имам конкретно предвид цената, срока на първите два самолета след две години и техническите параметри, които би трябвало да бъдат предоставени, а не са предоставени.

Тези първоначални параметри, ако бъдат спазени, ако в решението беше въведена такава промяна, смятайте, че го предлагам, ние ще подкрепим едно такова решение, защото ние също сме за евро-ориентацията и за участието на България в НАТО. Също сме. Няма друга алтернатива за България.

Но при тези условия може или евентуално, както вече сме го обявили, ако толкова много искаме да предложим добри условия на нашите американски партньори, дайте да организираме нов конкурс.

В заключение, мисля, че тези дебати са доста срамни и позорни и ако жертвалия живота си в името на България преди година и 27 дни Димитър Списаревски , е свидетел на тези жалки и унизителни прения, сигурен съм, че ще се обърне в гроба.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!