Владислав Панев
На снимката: Депутатът от Демократична България Владислав Панев

За съжаление, виждаме сериозна бежанска вълна от Украйна. Все пак, ако част от тези хора останат в България, те ще имат положително влияние върху пазара на труда и върху демографията ни. Това каза депутатът от Демократична България – Владислав Панев, в интервю за Дебати.бг.

„Тук идват и българи от Украйна, което може би в дългосрочен план ще бъде добре за страната. Но все пак се надявам този процес да не продължава дълго. Пазарът на труда обаче може да поеме повече украинци, отколкото ще дойдат в България, тъй като надали сме любимата дестинация на украинците. Виждаме вече, че има над милион бежанци в Полша, традиционен техен партньор. Вероятно голяма част от украинците ще се насочат към Западна Европа.”

Един от ключовите фактори в момента според Панев е да се осигури статутът на украинците, които идват у нас, така, че да могат да работят тук.

„Тъй като в момента те могат да останат на територията на ЕС безвизово само 3 месеца, за мен е важно това да се разшири така, че те да могат да останат перманентно тук и на практика статутът им да се приравни до този на граждани на ЕС, тоест те да могат да живеят, да работят, да инвестират, децата им да учат тук. Мисля, че от това ще имаме ползи дългосрочно.”

Панев припомня, че България има традиция в подобни процеси.

„Да си спомним арменците след геноцида и Първата световна война, да си спомним белогвардейците, които са се заселили в България след гражданската война  в Съветския съюз. Така че мисля, че това е естествено за нашата държава.”

За това какви ще бъдат негативните последствия от наложените на Русия санкции за България,  за цените на тока и как управляващата коалиция се справя с всичко това четете утре в рубриката „Интервю” на Дебати.бг.

 Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук