България

Премиерът Бойко Борисов и италианският му колега Паоло Джентилони дадоха отлична оценка на двустранните политически и икономически отношения по време на визитата на българския министър-председател в Рим.

„Успяхме да сложим темата за Западните Балкани пред европейските си колеги. Надявам се заедно с Паоло Джентолини, както и с всички, които  искат да гарантират сигурността на Балканите, да работим в тази посока. Аз съм оптимист и се надявам в следващите години тази тема да е отворена и всяка една от държавите на Балканите да покаже своето развитие”, коментира Борисов.

От своя страна, Джентилони заяви, че на базата на добрите икономически отношения може да се говори за още инвестиции в България.

Той разкри също, че като държави-членки на ЕС България и Италия имат общи геополитически интереси. Италианският премиер бе категоричен, че България поема Председателството на ЕС в труден и важен за Съюза момент, в който премиерът Борисов може да има много полезна роля. ЕС е изправен пред Брекзит и ще трябва да покажем своето единство, каза италианският министър-председател.

По думите му предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, е шанс за постигане на напредък по темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук