Да се молим за разрешаване на конфликтите по света – за това призова папа Франциск в традиционната си реч Urbi et Orbi, обръщението „Към града и света“.

Главата на католическата църква обърна специално внимание на напрежението в Близкия изток, особено силно последните седмици след като американския президент Доналд Тръмп призна официално Йерусалим за столица на Израел.

„Виждаме Исус в децата на Близкия изток, които продължават да страдат заради повишаващото се напрежение между израелци и палестинци“, заяви Франциск.

Той призова за мирно съжителстване между Израел и Палестина в Светите земи.

„На този празничен ден, нека помолим Бог за мир за Йерусалим и Светите земи. Нека се молим, че волята за възстановяване на диалога ще надделее, и че най-накрая може да бъде договорено решение, което ще позволи мирното съществуване на две държави във взаимноприети и международно признати граници“, каза още папата.

 

В речта си той отдели внимание и на другите световни конфликти:

„Виждаме Исус в лицата на сирийските деца, децата на Ирак, децата на Йемен“, ситуацията и на трите места е изключително тежка, не бива да загърбваме никоя криза“, подчерта папа Франциск.

Светият отец обърна внимание и на Африка, и в частност Южен Судан, Сомалия, Бурунди, Конго, Нигерия, както и Централната африканска република, която посети наскоро.

В традиционната си литургия по повод Бъдни вечер папа Франциск призова света да вижда и помага на милионите мигранти по света, чийто път той сравни с пътуването на Мария и Йосиф до Витлеем. Главата на Римокатолическата църква, аржентинецът Хорхе Берголио, внук на италиански мигранти в Аржентина, превърна съдбата на бежанците и мигрантите в една от фундаменталните теми на понтификата си, който започна преди близо пет години, написа Франс прес.

Папата припомни : според Евангелието Мария и Йосиф са бягали заради римски декрет. „В стъпките на Йосиф и на Мария се крият много стъпки. Ние виждаме стъпките на цели семейства, които днес са принудени да заминат“, каза папата пред хиляди богомолци, събрали се в базиликата Свети Петър във Ватикана.

Ние виждаме стъпките на милиони хора, които не избират да си отидат, но са принудени да се разделят с близките си, които са експулсирани от земите си, продължи папа Франциск.

„В много случаи това пътуване е изпълнено с надежда, изпълнено е с бъдеще, но в много други случаи това пътуване има само едно име – оцеляване. Оцеляване от днешните Ироди, които, за да наложат властта си и да увеличат богатствата си, не виждат проблем в проливането на невинна кръв“, заяви папа Франциск. Цар Ирод, според християнските вярвания, е разпоредил издирването на Исус, за да го убие. Според папа Франциск „Рождество Христово е времето за трансформиране на силата на страха в сила на милосърдието“. „Никой не трябва да чувства, че няма място на тази земя“, призова папата и подсказа, че решаването на проблема изисква нова социална креативност.

Младенецът Исус е бил роден във Витлеем на една земя, където не е имало място за неговите бягащи родители“, а Бог е дал на всички „документ за гражданство“, каза още той.

„Бог ни кани да бъдем стражи за много хора, които са отстъпили под бремето на отчаянието, породено от факта, че много врати са затворени“, подчерта Франциск и призова гражданите да засвидетелстват гостоприемство и нежност и да оставят зад гърба си безразличието.

Традиционното си коледно послание „Към града и света“ папа Франциск произнесе традиционно пред хиляди богомолци на площад Свети Петър във Ватикана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!