COP26 Папа Франциск

Папа Франциск разкритикува законите, които криминализират хомосексуалността, като „несправедливи“, заяви, че Бог обича всички свои деца такива, каквито са, и призова католическите епископи, които подкрепят тези закони, да приемат ЛГБТ хората в църквата.

„Да си хомосексуален не е престъпление“, каза Франциск по време на интервю за „Асошиейтед прес“ във вторник.

Франциск призна, че католическите епископи в някои части на света подкрепят закони, които криминализират хомосексуалността или дискриминират ЛГБТ общността. Той отдаде подобни нагласи от страна на духовници на културната среда и заяви, че епископите трябва да преминат през процес на промяна, за да признаят достойнството на всеки.

„Тези епископи трябва да преминат през процес на обръщане“, каза той и добави, че трябва да прилагат „нежност, както Бог има към всеки един от нас“.

Около 67 държави или юрисдикции по света криминализират сексуалната активност между лица от един и същи пол по взаимно съгласие, като 11 от тях могат да налагат или налагат смъртно наказание, според Human Dignity Trust, който работи за премахване на подобни закони. Експертите казват, че дори там, където законите не се прилагат, те допринасят за тормоз, стигматизация и насилие срещу ЛГБТ хората, пише „Асошиейтед прес“.

Организацията на обединените нации неведнъж е призовавала да се сложи край на законите, криминализиращи хомосексуалността, като е заявявала, че те нарушават правото на личен живот и свободата от дискриминация и са в нарушение на задълженията на държавите по силата на международното право да защитават правата на човека на всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.

Обявявайки подобни закони за „несправедливи“, Франциск заяви, че Католическата църква може и трябва да работи за тяхното премахване. „Тя трябва да направи това“, каза той.

Франциск цитира Катехизиса на Католическата църква, като заяви, че хомосексуалните хора трябва да бъдат приветствани и уважавани и не трябва да бъдат маргинализирани или дискриминирани.

„Всички ние сме деца на Бога и Бог ни обича такива, каквито сме, и заради силата, с която всеки от нас се бори за своето достойнство“, каза Франциск.

Подобни закони са често срещани в Африка и Близкия изток и датират от британските колониални времена или са вдъхновени от ислямското право. Някои католически епископи категорично ги подкрепят като съответстващи на учението на Ватикана, което смята хомосексуалността за „изначално неправомерна“, докато други призовават те да бъдат отменени като нарушение на основното човешко достойнство.

Очакваше се през 2019 г. Франциск да направи изявление, в което да се противопостави на криминализирането на хомосексуалността, по време на среща с групи за защита на правата на човека. В крайна сметка папата не се срещна с групите.

Във вторник Франциск заяви, че е необходимо да се прави разлика между престъпление и грях по отношение на хомосексуалността.

„Да бъдеш хомосексуален не е престъпление“, каза той. „Това не е престъпление. Да, но е грях. Добре, но нека първо да правим разлика между грях и престъпление“.

„Грехота е и липсата на милосърдие един към друг“, добави той.

Според католическото учение, макар че към хомосексуалните хора трябва да се отнасяме с уважение, хомосексуалните действия са „вътрешно неорганизирани“. Франциск не е променил това учение, но превърна работата с ЛГБТ общността в отличителна черта на своето папство, започвайки с прочутото си изявление от 2013 г.: „Кой съм аз, за да съдя?“, когато го попитаха за свещеник, за когото се твърди, че е хомосексуален.,

Като архиепископ на Буенос Айрес той подкрепи предоставянето на правна защита на еднополовите двойки като алтернатива на одобряването на еднополовите бракове, които католическата доктрина забранява.

Въпреки тази помощ, Франциск беше критикуван от католическата ЛГБТ общност за постановлението от 2021 г. на ватиканската доктринална служба, според което църквата не може да благослови еднополовите съюзи, „защото Бог не може да благослови греха“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук