Папа Франциск
На снимката: Папа Франциск

Папа Франциск е на знакова визита в Перу. Десетки хиляди миряни посрещнаха Светия отец по улиците на Лима. Целта на визитата на папата е възвръщане на доверието в католическата църква, след серията скандали за сексуално насилие, избухнали в редица латиноамерикански държави.

Това е втората спирка от посещението му в Южна Америка. Преди нея той прекара няколко дни в Чили.

Последни няколко проучвания показват сериозен спад на хората, които се определят като католици. Нещо притеснително за Ватикана, като се имат предвид дълбоките традиции на Римокатолическата църква в държавите на континента.

Посещението на Франциск в Перу има и политически характер. Президентът на страната Педро Пабло Кучински по-рано се обърна към папата с молба да върне стабилността в страната. Кучински си спечели врагове и предизвика хорския гняв, след като помилва бившия президент на Перу Алберто Фухимори. Преди да посрещене Светия отец на летището, Кучински написа в Туитър – надявам се визитата на папа Франциск да ни върне на пътя на мира и диалога.

Междувременно преди ден в Чили, Папа Франциск спря автомобила си, за да провери как се чувства полицай, който падна от коня, докато преминава кортежът.

Инцидентът стана след последната меса, отслужена по време на четиридневното посещение на папата в Чили. Франциск слезе от папамобила си и остана да стои до жената, докато не пристигна линейка, която да я откара в болница.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук