папа Франциск, Цвета Караянчева
на снимката: папа Франциск посрещна председателя на парламента Цвета Караянчева

Българска делегация по традиция посети Ватикана заради 24 май. С посланието „Пазете мира, разпространявайте мира“ папа Франциск посрещна българската парламентарна делегация.

Главата на римокатолическата църква прие на аудиенция в Апостолическия дворец и подари на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева метална статуетка с гълъб, който държи маслинова клонка.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева му подари реплика на парламентарния звънец, с който е открито Учредителното събрание, и фототипни издания на Търновската и Сребърната конституции.

„Разказах му, че България през тази година чества 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Той беше много впечатлен от това и дари няколко книги за библиотеката на Народното събрание, както и речта „Мир на земята“, която произнесе по време на посещението си в България, лично подписана от него за всички българи с послание за мир, благоденствие и разбирателство между хората“, посочи след аудиенцията председателят на Народното събрание.

Караянчева благодари на папата за визитата му в страната, по време на която той отправи важни послания като обединение, обич и разбирателство между народите.

„Разказах му за мирното съжителство между различните етноси в България и благодарих за възможността днес да изразя своето уважение и благодарност, че той посети България и отправи тези послания именно от нашата страна, която е с богата култура, невероятна природа и фолклор”, отбеляза след аудиенцията председателят на Народното събрание.

По време на срещата папа Франциск благодари за гостоприемството и за сърдечното и топло отношение на българския народ, показано по време на посещението му в България.

„Вие сте народ с много дълга история и дълбока вяра”, заяви той.

По думите му българите почитат традицията, която гледа към бъдещето.

„Бях развълнуван много от тези 249 деца, които получиха първо причастие в Раковски, посочи папа Франциск и добави, че е бил впечатлен от личността на Българския патриарх Неофит, който e човек на вярата и смирението”.

След аудиенцията председателят на българския парламент разговаря с Държавния секретар на Ватикана Пиетро Паролин и му подари копие на златната маска на одриския цар Терес, намерена в близост до Шипка.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отправи поздрави към всички българи по повод 24 май – Денят на славянската писменост и българската просвета и култура. Заедно с българските парламентаристи тя поднесе цветя на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в италианската столица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!