На снимката: папа Франциск и президентът на Словакия Сузана Капутова

„Най-голямото изпитание на нашето време“. По този начин 84-годишният папа Франциск определи пандемията. Той призова Европа да покаже „солидарност“ по целия свят по време на икономическото възстановяване в обръщение по време на визитата си в Словакия – една от най-тежко засегнатите страни в Европа.

„Това ни научи колко лесно е, дори и когато всички сме в една лодка, да се измъкнем и да мислим само за себе си“, каза той.

Словакия, която е член на Евросъюза и има население от 5,4 млн. души, има най-високия в света ръст на заразяване и смъртност на глава от населението през няколко седмици от тази година.

„След дълги и продължителни месеци на пандемия, с ясното съзнание за трудностите, пред които сме изправени, гледаме напред с надежда към икономически възход със съдействието на плановете за възстановяване на Европейския съюз“, каза папата в словашката столица Братислава.

Но той предупреди срещу „мимолетното чувство на еуфория“ и фокусирането върху ползите, когато страните започнаха да се възстановяват и призова вместо това Европа да покаже „солидарност, която, прехвърляйки границите, може да я върне в центъра на историята“.

Папата ще се срещне и с еврейската общност в Словакия по-късно в понеделник, ден, след като предупреди че антисемитизмът все още „се спотайва“ по света.

Три дни преди визитата на папата словашкото правителство – за първи път – излезе с извинение за ролята, която по време на Холокоста е играл марионетния нацистки режим на страната.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!