папа Франциск
На снимката: папа Франциск

Папа Франциск поведе литургия за десетки хиляди поклонници на пълен стадион в Банкок в четвъртък, като призова за уважение към проститутките и жертвите на трафик на хора в част от света, където секс труженичките се разрастват, предаде АФП.

Призивите дойдоха в края на наситен със срещи ден за папа Франциск, който е на първото си пътуване в Тайланд, където мнозинството от населението са будисти, където носи послание за религиозна хармония и мир.

След това светият отец ще отиде в Япония, където ще посети местата, поразени от атомните бомби – Хирушима и Нагасаки. Там той ще призове към забрана за „аморалните“ ядрени оръжия.

82-годишният папа пристигна на стадиона в златен халат, изтъкан за него от тайландска коприна, поздрави тълпи вярващи, развяващи знамена, като някои от тях се просълзиха пред лидера на 1,3 милиарда католици в света.

Около 60 000 богомолци се събраха за литургията , като някои се изсипаха на близкия стадион, за да гледат службата на големи екрани.

Известен със своя непринуден стил, папата не се отклонява от трудни теми. Той акцентира върху значението на подпомагането на уязвимите деца и жени, „жертви на проституция и трафик на хора, чието основно човешко достойнство е унижено“.

Той също имаше предвид наркомани, мигранти и „експлоатирани грешници и подминавани просяци“.

„Всички те са част от нашето семейство. Те са нашите майки, нашите братя и сестри. Нека не лишаваме нашите общности да виждат техните лица, рани, усмивки и техния живот“, каза папата след водещите молитви.

Изявлението бе произнесено в регион, притегателен за туристите, но прословут с процъфтяваща сексуална търговия и безконтролен трафик на хора.

Проституцията е незаконна в Тайланд, където живеят най-малко 300 000 сексуални работници – около четири процента от които се смята, че са станали жертва на трафик, според официални оценки.

Много жени биват привличани от тази работа, защото могат да спечелят до 10 пъти повече от минималната заплата, а критиците казват, че някои представители на корумпираните тайландски власти си затварят очите за процъфтяващата сексиндустрия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!