Айфелова кула

Франция може да намали, но не и да прекъсне изцяло доставките на електроенергия за британския остров Джърси в Ламанша тази зима като част от „целенасочени“ ответни мерки в спор за риболова, заяви  министърът по европейските въпроси Клеман Бон.

„Намаляване на доставките (на електроенергия за Джърси) е възможно, но прекъсване на електрозахранването на всеки жител на Джърси тази зима е нещо, което няма да се случи и нещо, което не искам“, заяви Клеман Бон в интервю за BFM-TV.

Великобритания отказа да предостави всички лицензи за риболов, поискани от френските кораби като част от сделката за достъп след Брекзит, което накара Париж да изпадне в ярост, а рибарите да се притесняват за прехраната си.

По-рано Бон изказа идеята за прекъсване на електрозахранването на зависимите от британската корона Нормандски острови като Джърси, които разчитат на близката Франция за снабдяването с енергия.

Поредица от изявления от Париж показа, че френското търпение по въпроса се е изчерпало, тъй като двустранните разногласия по редица въпроси изглежда излизат извън контрол.

Бон, смятан за близък съюзник на президента Еманюел Макрон, призова Великобритания да спре да наказва френските рибари за вътрешните си проблеми след Брекзит.

„Спрете да ни казвате, че вече не се нуждаете от нас, спрете да бъдете обсебени от нас, спрете да вярвате, че ние ще решим вашите проблеми“, каза той.

„Те забъркаха кашата с Брекзит. Това е техен избор и техен провал, а не наш. Това беше лош избор, виждаме това днес.

„Не като създавате проблеми на нашите рибари… ще решите проблемите с недостига на пуйки за Коледа“, каза той.

Преговарящият от страна на ЕС за Брекзит Мишел Барние е „договорил факта, че имаме споразумение за износ на енергия, което означава, че можем да регулираме потоците“, каза Боне, наричайки този вариант „политическа възможност“.

Но добави: „Надявам се, че няма да се стигне дотам.“

Министърът заяви, че Франция е поискала 450 лиценза за риболов, но е получила само 275. „Липсват ни 40 %, но ние настояваме за тези 450“, каза той.

„Британците се нуждаят от нас, за да продават своите продукти, включително от риболов, нуждаят се от нас за своята енергия, за своите финансови услуги и за своите изследователски центрове“, каза Боне.

„Всичко това ни дава точки на натиск. Разполагаме със средства да модулираме степента на нашето сътрудничество, да го намалим, ако Великобритания не приложи споразумението“, каза той.

„Ако те не изпълнят своя дял, тогава и ние няма да изпълним 100 процента от нашия дял“

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!