В пленарна зала започна дебатът преди гласуването на поисканата оставка на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Искането е на „Има такъв народ“, а мотивите от трибуната представя Тошко Йорданов. При влизането в залата Никола Минчев  беше посрещнат с аплодисменти от депутатите, които го подкрепят.

В пленарна зала присъства премиерът Кирил Петков, който отмени посещението си в Азербайджан, вицепремиерите Асен Василев, Корнелия Нинова, Калина Константинова и част от министрите.

Според вносителите, Минчев нарушава правилника за работа на парламента, а под мотивите за исканата оставка подписи са положили 120 народни представители от „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ заяви, че няма по-логичен ход от това Ива Митева, която ръководеше предния парламент, отново да стане председател на Народното събрание.

„В крайна сметка Ива Митева е била два пъти председател на Народното събрание. Определено е в пъти по-добър юрист от всички, които са в ПП, които минават за юристи. Справя се прекрасно. Има авторитет”, заяви той. „Всъщност истината е, че всички очаквахме и трябваше тя да е председател на това Народно събрание”, каза още Йорданов, като подчерта, че първо трябва да мине гласуването за сегашния председател и след това ще се види какво ще се случи.

Радостин Василев: Не мога да предпочета моя лидер пред българския народ

„Не мога да предпочета моя лидер пред българския народ.“

Това каза от парламентарната трибуна министърът на спорта в оставка Радостин Василев.

Според него днес за народните представител е началото на един цивилизационен избор.

„Изборът е между дълго критото зло, в което аз съм имал участие в продължение на две години, без да знам това, и доброто“, каза Василев.

Той заяви, че не е предател. „Моите колеги не са предатели“, категоричен е Василев.

Той уточни, че е участвал в учредяването на ИТН и е създавал структури на партията.

„Борих се, бях най-ревностният защитник на Слави Трифонов. Бях най-големият критик на Кирил Петков, но аз не мога да предпочета моя лидер пред българския народ“, заяви Радостин Василев.

„Когато „Има такъв народ“ застава до ГЕРБ и ДПС във връзка с всичко това, което се случва в държавата, за първи път от 12 години държавата е на път да си върне ограбени бизнеси, Капъкуле”, продължи Василев и добави: „Г-н Слави Трифонов, но вие явно не го знаете. За първи път от 12 години в мое лице като министър на спорта държавата започна да разкрива нередности“, допълни той.

Радостин Василев подчерта, че не е познавал останалите ресорни министри от ИТН, като уточни, че „единствено Теодора Генчовска беше наш експерт в темата отбрана“.

„Моите колеги не искат да стоят до г-н Тошко Йорданов в момента. В очите им виждам един голям срам“, каза още Василев, изброявайки имената на Ива Митева, Андрей Чорбанов и други от ПГ на ИТН.

Кирил Петков към ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“: Може би ви е страх

Никола Минчев е един много добър, отличен професионалист и съм чувал това от устата на хора от „Има такъв народ“, и от ГЕРБ, и от „Възраждане”. Може би ви е страх, че Бойко Рашков ще бъде избран за шеф на КПКОНПИ, може би ви е страх, че ще бъдат изяснени и други неща, които никой не ги говори. С тези думи премиерът Кирил Петков се обърна към депутатите в пленарна зала по време на дебата.

Министър-председателят направи няколко обръщения към подписалите се под исканата оставка народни представители от опозиционните партии и доскорошния им партньор в коалицията от ИТН:

Към ГЕРБ: „Ако си мислите, че с исканата оставка на Никола Минчев ще ни притесните и ние ще се договаряме с вас, е няма“, каза Петков.

Към ДПС: „Ако си мислите, че ще намалим броя на сигналите към прокуратурата – няма, и че ще спрем да повтаряме, че Пеевски е за „Магнитски” – няма. Да е ясно“, заяви Петков.

Към ИТН: „Между вас има честни хора, има хора, които осъзнават историческата си роля в този момент, знаем и за натиска“, обърна се премиерът към депутатите, останали в разцепената вече ПГ на ИТН.

И към „Възраждане”: „Във ваши дискусии се говори, че никога не трябва да се гласуват закони, предлагани от ДПС, говорите за българщина, за патриотизъм, а днес ще вземете ли оставката на Никола Минчев заедно с ДПС? Как ще го обясните това? Ето това е задкулисието, срещу което се борим всеки ден“, заяви Кирил Петков от парламентарната трибуна.

Веднага след него на трибуната излезе Йордан Цонев от ДПС и заяви: „Ние сме тук, за да свалим некадърното ви правителство и ще го свалим.“

Асен Василев: Ние няма да отминем и в диалог с крадци няма да влезем

„32 години ДПС е в политиката и най-бедните краища на държавата са там, където са избирателите на ДПС, но едни от най-богатите хора в държавата са членове на ДПС. Ние не се борим и не проповядваме срещу хората, които гласуват за вас, ние се борим срещу хората, чиито банкови сметки вие пълните и срещу диалога, който вие искате, за да се краде безпардонно и безцеремонно. Това няма да продължи, ние в такъв диалог няма да влезем с никой!“

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев от парламентарната трибуна по време на разпаления дебат.

„Вие говорите с надеждата, че ние сме нещо временно, което ще отмине. Ето ви още една новина, няма да отмине! Това е началото, което българското общество поиска ще иска по площадите всеки ден. Ще си отвоюваме държавата, заяви Василев, който присъства в пленарна зала днес, заедно с министър-председателя и половината кабинет. Толкова е дълбока кризата, че вие сте готови да се прегърнете с „Възраждане”, г-н Карадайъ, за да ни свалите от власт, каза още вицепремиерът. Толкова е дълбока кризата за хората, които си стоят в сараите и се опитват да управляват държавата“, обърна се още вицепремиерът към лидера на ДПС, който излезе на трибуната и взе думата без процедура по начина на водене.

Мустафа Карадайъ от своя страна отново нарече „Продължаваме промяната” и правителството с думите „случайни минувачи”. Той заяви, че кабинетът „Петков” прави политика в името на фирмите на мафията и задкулисието.

Изказването на Асен Василев провокира бурни възгласи от едната страна на залата и аплодисменти – от другата.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук