Ваксини, Пфайзер

Депутатите единодушно ратифицираха споразумението, с което България дарява 51 480 дози от ваксината Pfizer/BioNTech на Република Северна Македония.

Дарението е на стойност малко над 1,5 млн. лева, а за да бъде ускорена процедурата, парламентът гласува ратификацията на две четения в рамките на днешното пленарно заседание.

„Изборът е или да дарим тези ваксини, или да ги унищожим“, посочи от парламентарната трибуна служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Той се обърна към депутатите от групата на ГЕРБ-СДС, които на практика спънаха дарението на 50 хил. дози „AstraZeneca“ на Босна и Херцеговина, както и препродажбата на 100 хил. дози „Moderna” на Норвегия, правейки заявка за предложения между двете четения на ратификацията, с което попречиха тя да мине на две гласувания в едно заседание.

„Не знам какви игрички играете, но не е това темата, от която да се вадят политически дивиденти“, посочи Кацаров и допълни: „Нека да бъде извършено това дарение, за да можем да направим едно добро дело за нашите братя от РС Македония“.

В крайна сметка ратификацията мина при единодушно гласуване, но здравният министър предупреди, че съществува хипотетична вероятност РС Македония да се откаже от него, тъй като може и да няма време да приложи подарените дози Pfizer, защото срокът им на годност изтича.

Дарението на ваксини за Босна и Херцеговина и препродажбата дози на Норвегия може и да не успее да мине на второ четене в парламента, който предстои скоро да бъде разпуснат.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!