Народното събрание единодушно задължи правителството да не подписва никакви споразумения за обратно приемане на мигранти в България. Това стана след разисквания поради питане от народния представител Корнелия Нинова към министър-председателя на България Бойко Борисов относно политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа.

В крайна сметка парламентът реши следното:

– Задължава МС да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти;

– Задължава МС да внесе в НС позиция за общо решение на ЕС по въпросите на миграцията;

– В срок до 30 септември 2018 г. МС да представи пред НС предложения от България за реформа на т. нар. „Дъблинска система“ за прием на бежанци и конкретно на Регламент на ЕП и Съвета от 26 юни 2013 г.

„За“ гласуваха 177 депутати, без „против“ и „въздържали се“.

„Предизвикахме дебат, защото мигрантският въпрос седи с пълна сила пред Европа и България. Той внесе сериозни противоречия и разнобой между  европейските държави и лидери и е риск за бъдещето на Европа, според някои от тях, както и разбира се, е важен за националната сигурност на България. Направиха се грешки в годините назад и ако наистина сме загрижени за бъдещето на Европа и за България, трябва да се поучим от тези грешки“ – заяви Корнелия Нинова в началото на дебата.

Тя обвини премиера, че през 2015 е бил съгласен с политиката на Меркел за въвеждане на мигрантите в Европа, а сега констатира, че те са едн от най-големите проблеми.

„Има един безспорен факт, че към този момент България е единствената страна в Европейския съюз, която се е справила с мигрантите и е дадена за пример“ – заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на разискването.

Той сравни лидера на БСП Корнелия Нинова с канцлерката Ангела Меркел.

„Удивително ми напомня канцлерът на Вас! Със същите трикове я вкараха нея в тази процедура, както Вас – с козичките! – заяви Борисов, намеквайки за участието на Нинова и в дебата за чумата по животните в Странджа  – Аз понеже много обичам животните и Ви завидях – и аз исках да ги погаля.“

Борисов обеща да обсъди предложението на БСП за забрана на двустранни споразумения за приемане на мигранти.

„Нищо лошо няма парламентът да вземе решение да не подписваме двустранни споразумения – увери той Нинова – Това се нарича консенсус.“

На излизане от пленарната зала Борисов стисна ръка на Нинова, а тя му благодари за проявения здрав разум. По време на последната почивка представителите на всички партии договориха общ проект, който впоследствие бе приет.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!