Парламентът не събра кворум Снимка: БТА
Снимката е илюстративна

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа днес. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента.

Припомняме, че на 1 юли номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Росен Желязков получи и веднага върна изпълнен на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. По-късно същия ден държавният глава издаде указ, с който предложи на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков. В проектокабинета „Желязков“ ще има един вицепремиер – Томислав Дончев, и 19 министри.

Вчера президентът Румен Радев каза пред журналисти в Атина, че ще присъства на гласуването на проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в Народното събрание. Той подчерта, че не е изненадан от предложението на ГЕРБ-СДС за кабинет на малцинството. „По време на консултациите с ГЕРБ те изразиха своето разочарование, че те не могат да предложат правителство, защото няма подкрепа от партиите. Аз насочих вниманието към други европейски държави, където има правителства на малцинството като все пак някакъв изход. Това изисква отговорност и политическа смелост“, заяви Румен Радев. От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че и вицепрезидентът Илияна Йотова също ще присъства на заседанието на Народното събрание.

Като първа точка в програмата на парламента днес, по искане на председателя на парламентарната група на „Величие“, е предвидено изслушване на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева относно подготовката за предстоящата юбилейна Среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО от 9 до 11 юли 2024 г. във Вашингтон.

В проекта на дневен ред е и освобождаване от длъжност на Владимир Савов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ във връзка с подадена от него оставка от 2 юли 2024 г.

Очаква се депутатите да изслушат и служебния министър на отбраната Атанас Запрянов за неучастие на Република България под никаква форма с жива въоръжена и невъоръжена сила във военния конфликт в Украйна. Искането е с вносители Борислав Гуцанов и Иван Иванов от „БСП за България“, съобщава БТА.

Припомняме, че БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ вече обявиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС. Не е ясно как ще гласуват депутатите от „Величие“. Партията има 13 народни представители и в последните дни беше разкъсвана от скандали. Очаква се ДПС да гласува за кабинета на малцинството на ГЕРБ-СДС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук