ДДС, данък добавена стойност

Депутатите ще гласуват окончателно промените в Закона за ДДС, с които се въвежда диференцирана данъчна ставка за някои стоки и услуги. Управляващите предлагат за ресторантьорски, кетъринг услуги и за книгите ДДС да се намали от 20 на 9 на сто. Идеята е намалението да важи за периода до 31 декември 2021 година. Промените са част от мерките на правителството да подпомогне ключови сектори в икономиката, които бяха най-сериозно засегнати по време на въведеното извънредно положение у  нас заради Covid-19.

Бюджетната комисия в парламента вече подкрепи част от предлаганите текстове, които днес ще бъдат обсъждани  в пленарна зала, въпреки несъгласието на финансовото министерство за намаляване на данъчната ставка.

Управляващите с обединиха около идеята за 9-процентово ДДС за хотелиерските и ресторантьорските услуги. По-ниската ставка е предвидено да важи за настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани. По-ниското ДДС обаче няма да доведе до намаление на цените за потребителите. От бранша от своя страна обещаха осигурителния праг на някои от работещите в сектора да бъде повишен от 610 на 800 лева.

Няма да се редуцира ставката за храни и лекарства

Не срещна одобрение идеята на „Обединени патриоти“ с по-нисък данък да бъдат облагани туроператорските услуги, както и нискоградусните алкохолни напитки като виното и бирата. Настояването на опозицията от БСП да се редуцира ставката за определени храни и лекарства в хуманитарната медицина също не бе подкрепена.

Мнозинството изрази подкрепа за текстовете на депутати от ДПС, с които се редуцира данъка за детските стоки, подходящи за бебета и малки деца, както и за бебешки пелени и други хигиенни артикули. С мярката от партията се надяват да допринесат за преодоляване на негативната демографска статистика в страната.

Предвиждат се ваучери за почивка за работещите в здравната система и сигурността

Промените в Закона за данък върху добавената стойност, внесени от управляващите, предвиждат още ваучери за почивка в размер на 210 лева за служители в системата на здравеопазването и сигурността , както и еднократна помощ за осмокласниците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!