парламент

Депутатите гласуват на второ четене  Закона за банковата несъстоятелност, внесен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Предлаганите промени забраняват, в случай на банков фалит, квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност и да въвеждат относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка, обявена в несъстоятелност.

Законопроектът предвижда също обявяването за нищожни на всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването нейното имущество, както и недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка след поставянето й под специален надзор.

С промените синдиците на банка, обявена в несъстоятелност, в шестмесечен срок от влизане в сила на закона, ще могат  да подновят вписванията на всяко едно заличено обезпечение.

Законопроектът цели да се осигури ефективен механизъм за попълване на масата на несъстоятелността и да се противодейства на схемите за вторично разграбване на активите на КТБ.

Така ще се продължат и усилията казуса така тебе да завърши с най-малко загуби за икономиката, бюджета и хората добави депутатът от ДПС Йордан Цонев

„Един лев да върнем с този законопроект, си струва усилията”, каза при предишното гласуване депутатът.

Румен Гечев от БСП се обяви против тази мярка.

„Откъде-накъде ще задължаваме българските данъкоплатци да покриват очевидни корупционни схеми в КТБ или в друга банка”, каза Гечев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук