Парламент, народно събрание
Снимка: БТА

В парламента бяха внесени законови промени, които да улесня назначаването на служебен премиер.

Текстовете предвиждат ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсмана да заемат длъжност като служебен премиер.

Причината за текстовете са породените неясноти за това дали съответните постове са съвместими с политически пост, какъвто е министър-председателският.

Точка за изменение и допълнение на Закона за БНБ бе внесена в правна комисия от ГЕРБ и ДПС – Йордан Цонев, Анна Александрова, Теменужка Петкова и Хамид Хамид.

Веднага след това влезе и в зала, където депутатите приеха промените на първо четене със 137 гласа „за“, съобщава БНТ.

Съгласно промените управителят и подуправителите на БНБ и Сметната палата могат да ползват неплатен годишен отпуск, ако бъдат избрани за служебен министър-председател. След освобождаването си те ще могат да продължат мандата, за който са избрани.

Извън евентуалните задължения на служебен премиер, ръководителите на банката няма да могат да извършват друга платена дейност, освен преподавателска или да членуват в органите на дружества, в които БНБ има участие.

Промените се налагат заради кашата с конституционните промени, при която се оказа, че специалните закони за БНБ, Сметната палата и омбудсмана не позволяват на заемащите тези длъжности и заместниците им да заемат други постове.

От „Възраждане“ и „Има такъв народ“ определиха тези текстове като противоконституционни. Освен това смятат за абсолютно недопустимо влизането по този спешен начин в зала, който нарушава правилника за работа на парламента.

От ГЕРБ-СДС предложиха промените в закона за БНБ да се гласуват веднага и на второ четене.

Последва призив от опозицията към председателя на Народното събрание Росен Желязков да откаже това предложение, в противен случай ще внесат конституционна жалба.

Желязков поиска 15 минути почивка, след което ГЕРБ-СДС оттеглиха предложението си и поискаха 3 дни между първо и второ четене.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук