Седем законопроекта минаха на първо четене
Седем законопроекта минаха на първо четене

Парламентът ще продължи обсъждането на първо четене на законопроекта на Министерския съвет (МС) за изменение на Закона за електронното управление.

Вчера депутатите само започнаха разглеждането на промените, които са част от изпълнението на заложената в Плана за възстановяване и устойчивост регистрова реформа. Пленарното време обаче не стигна за приключване на дебата и гласуване на текстовете.

Със законопроекта се въвеждат общи правила за водене на регистри в електронна форма. Регламентира се и Информационна система за централизирано изграждане и поддържане на регистри, която се създава и поддържа от министъра на електронното управление. Административните органи ще трябва да приведат в съответствие регистрите си до 31 март 2024 г., се посочва в доклада на парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии.

Друга част от измененията е насочена към улесняване на гражданите и бизнеса при използването на електронните административни услуги. Задължават се административните органи да предоставят административните услуги по електронен път с намалена такса спрямо таксата за присъствено заявяване и предоставяне. Заложено е минималният процент на намаление на таксата да е 10 на сто. Предвижда се също за предоставяне на административни услуги по електронен път да не се изисква прилагане на документ за платена такса в случаите, когато таксата е платена по електронен път. Уреждат се по-детайлно начините за електронна идентификация. Предвижда се административните органи да изпращат уведомления по електронен път за изтичащи срокове за документи.

Регламентира се по-подробно дейността на посредниците на електронни административни услуги. Регламентират се изискванията към Системата за сигурно електронно връчване. Особено важно е въвеждането на електронното връчване в производството по административни наказания. Създава се ред за връчване на електронни фишове и наказателни постановления през системата, се посочва още в доклада.

В дневния ред за днес е и първото четене на промени в Кодекса на труда, предложени от Божидар Божанов („Продължаваме промяната-Демократична България“) и група народни представители, и на изменения, внесени от МС, в Закона за достъп до обществена информация. Предвижда се депутатите да разгледат и Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2022 г.

В редовния петъчен парламентарен контрол ще участват вицепремиерът Христо Алексиев и министрите Росица Велкова, Асен Меджидиев, Найден Тодоров, Росен Христов, Иван Шишков, Сашо Пенов, Росица Карамфилова, Никола Стоянов и Весела Лечева.

Източник: БТА

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук