Депутатите ратифицираха четирите договора, обединяващи доставката на новите изтребители Ф-16 и свързаното с тях оборудване.

По този начин парламентът даде „зелена светлина” да се започне модернизацията на българската армия, чрез купуването на ново въоръжение.

„За” гласуваха 124 народни представители от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, 83 от БСП, ДПС, НФСБ и „Атака” бяха „против”, трима се въздържаха.

Сделката за осемте американски изтребителя бе обект на над 5-часов дебат, в рамките на който депутатите обсъждаха цялостния пакет – самолети, оборудване за мисиите, наземно обслужване, въоръжение, както и обучение на летци и технически състав.

Всичко е на стойност малко над 1,256 млрд. щатски долара – цената, която страната ни трябва да заплати, за да издигне на ново ниво бойните способности на българската авиация и да я направи оперативно съвместима с партньорите на НАТО.

Първоначалната цена бе 1,41 млрд. долара, но българският преговорен екип постигна съгласие с американската страна за намаляването ѝ, при запазване на пакета от способности.

По време на дебатите основните аргументи в подкрепа на сделката бяха свързани със съответствието на офертата с българските изисквания, оперативна съвместимост във въздуха и на земята с нашите съюзници, перспективите пред сътрудничеството ни със САЩ, както и бойният опит на тези самолети, доказал се в много операции.

Част от аргументите на противниците пък се отнасят най-вече до високата цена като цяло, чието плащане наведнъж ще доведе до надхвърлянето на разходите ни за отбраната над 2% от Брутния вътрешен продукт.

КАК ПРОТЕКОХА ДЕБАТИТЕ?

В началото на дебатите, БСП поиска премиерът Бойко Борисов да присъства в залата, за да отговаря на въпроси на опозицията.

„Настояваме премиерът да дойде на дебатите и да каже кой го е упълномощил да поема ангажимента самолетите да се платят накуп”, каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

И добави:

„Вчера Бойко Борисов каза, че той лично е настоял да се плати веднага. Искаме да дойде в НС и да заяви това тук пред нас, както и да отговаря на въпроси”.

Корнелия Нинова попита защо се налага актуализация на бюджета и новият заем.

„Очевидно парите на са от борба със сивата икономика и от контрабандата. Отговорността лежи върху раменете на министър-председателя, особено за това скандално изказване за еднолично решение да се плати сделката сега и веднага накуп”.

Лидерът на „Воля” Веселин Марешки от своя страна поиска и президентът да дойде в Народното събрание, в качеството си на „върховен главнокомандващ и експерт”. Марешки поиска Румен Радев да обясни съмненията си относно сделката, за да може народните представители да вземат най-правилното решение.

„Той казва, че това не са разходите за самолета, а скоро те ще нараснат многократно“, мотивира се Марешки и подчерта, че като бивш боен пилот Радев има необходимата перспектива, за да изрази мнение в парламентарните дебати.

АТАКА категорично няма да подкрепят сделката, стана ясно от изказването от трибуната.

Другата партия от малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти” – НФСБ също са против закупуването на самолетите.

Валери Симеонов нарече министрите на икономиката и на отбраната – Емил Караниколов и Красимир Карачанов, дошли в парламента, за да участват в дебатите за самолетите, Гарош и Клозет от романа „Клетниците”.

Според Симеонов те наподобяват на героите на Виктор Юго, защото са принудени да „отстояват на барикадата поставената им задача“.

„Изцяло разбирам тяхната позиция. Не мога да ги упрекна, но аз и моите колеги сме против сервилното, унизително и слугинажно поведение на българския парламент“, заяви Семионов от трибуната, обявявайки се против сделката за F-16.

Критиките му бяха в няколко посоки, но основните от тях бяха свързани с високата цена, както и с увеличения срок на доставка на първите самолети от 2 на 4 години.

Според лидера на НФСБ за далеч по малко пари страната ни би могла да изгради няколко ракетни установки земя-въздух, с които ефективно да брани въздушното си пространство.

„Показахме своята зависимост и липсата на национално самочувствие“, заяви Симеонов по отношение на договорите за американските изтребители.

„Бих призовал народните представители да се съсредоточат не върху техническите параметри, а върху това как ще изглежда законодателният орган на България след едно такова решение, взето под диктат“, допълни още той. /

ДПС обаче застават зад сделката. Лидерът на Движението Мустафа Карадайъ каза, че групата ще подкрепи модернизацията на българската авиация.

„Решението е стратегическо за сигурността на страната, но то е само една от стъпките, които трябва да бъдат предприети за гарантиране на националната сигурност“, добави Карадайъ.

„Нашата позиция е строго последователна и в съответствие с евроатлантическата ориентация на ДПС. Ние от 30 години поддържаме евроатлантическата ориентация на страната. Националната сигурност, запазването на стабилността, мира и демокрацията са наш партиен приоритет и наша запазена марка. Когато става въпрос за националния суверенитет, стабилността на страната и региона, нямат значение политическите пристрастия. Нужни са отговорност и мъдро държавническо поведение“, заяви от трибуната Карадайъ.

Според него договорите ще дадат възможност да страната ни да укрепи авторитета си и да повиши ролята си като страна, осигуряваща стабилност в региона и надежден партньор в ЕС и НАТО. Мустафа Карадайъ определи посочения законопроект като „стъпка напред в тази посока“ и „важно условия за сигурността“.

С F-16 решаваме бъдещето на Българската армия, нейната модернизация и препотвърждаваме нашата геополитическа ориентация, заяви председателят на Комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова.

„Българският народ обича своята армия“, заяви още Грозданова. Тя отбеляза недоброто техническо обезпечаване на българските военни през последните години и призова: „Нека да дадем повече сигурност и възможности на българския войник да защитава България“.

От своя страна съпартиецът ѝ Владимир Тошев допълни, че ратификацията на сделката за новите изтребители гарантира националната сигурност на страната ни и здравата ѝ ориентация към НАТО и ЕС.

БСП обаче се противопоставя на закупуването на изтребителите:

„Ние финансираме развойната дейност на основния доставчик Lockheed Martin и още няколко десетки американски фирми от военно-промишления комплекс. Защо? Защото към момента F-16 Block 70 е на чертожната дъска. Такъв самолет няма”, заяви депутатът от БСП проф. Румен Гечев.

„Това е единственият самолет в света, който е напълно невидим. Никой не може да го види, тъй като той не е окомплектован и не лети никъде“, коментира Гечев от парламентарната трибуна.

От БСП аргументираха позицията си против сделката и с факта, че изтребителят F-16 Block 70 не е въоръжение дори и в САЩ, страната-производител.

„САЩ спряха изкупуването на всякакви модификации за F-16. ВВС на Щатите ще поддържат произведените самолети на въоръжение. Решението на ВВС и на Конгреса е никакви F-16, в никакви модификации, д не бъдат купувани от американската армия. Ние какво гласуваме днес?“, попита Гечев.

Той обърна внимание и на високата според него цена, а за пример даде Словакия, която купува същия самолет на цена, по-ниска със 70 млн. щатски долара за един брой. Към критиките си от БСП присъединиха и клауза в договора, предвиждащи съдебен спор между продавача и купувача да се решава единствено от американската съдебна система.

СДЕЛКАТА ЗА САМОЛЕТИТЕ

В началото на седмицата, правителството актуализира с 200 млн.лева бюджета заради сделката за 8 изтребители Ф-16 блок 70. Парите ще бъдат осигурени под формата на емитиране на нов дълг от 20-годишни облигации.

Актуализацията на бюджета ще увеличи планирания дефицит от сегашните 0.5% на 2%, предупреди преди седмица Владислав Горанов. Парите трябва са бъдат преведени наведнъж и не са разчетени в бюджета за тази година. Това е втората за тази година промяна на финансовата рамка. Първата беше за 300 млн.лева в края на юни заради намаляването на партийните субсидии.

Общата стойност на четирите договора за самолетите е 1,256 млрд. долара.

От Министерството на отбраната съобщиха, че Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. долара посредством искане от Конгреса на САЩ.

Според графика до 2023 г. ще бъдат доставени всички самолети в различни периоди. Самолетите са 6 едноместни и 2 двуместни. От Министерството на отбраната съобщиха, че Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ. Предстои искането да бъде разгледано от Конгреса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!