ДПС Воля парламент

Парламентът одобри предложението на Министерския съвет страната ни да участва в сключените от Европейската комисия споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19. „За“ гласуваха 107 народни представители, „против“ нямаше, 19 депутати се „въздържаха“.

Така на практика депутатите дадоха „зелена светлина“ за доставката на ваксини от производителите на лекарствени продукти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand, както и одобриха предприемане на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV.

„Ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна за всички български граждани. Ваксината ще е доброволна за всички български граждани. Ваксината няма да влиза в имунизационния календар на България. Ваксината ще се поставя само след информирано съгласие на всеки един пациент, който желае да си я постави. Ваксината ще се поставя от лекар, който ще преценява здравословното състояние на всеки един човек“. В това увери народните представители министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов,

От опозицията отново обвиниха правителството, че е се провалило в управлението на кризата.

 

„Това са не твърдения, а факти. В пика на кризата тепърва се решава дали да има електронни направление за PCR-тестове или не. В пика на кризата тепърва се решава дали ще има „чисти болници“. В пика на кризата се решава дали ще има „зелени коридори“ и се прави ad hoc организация за нещо, което трябваше да се свърши през лятото“, дойдоха очаквано критики от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Тя призова в проекта на решение да бъде вписана втора точка, която да гарантира доброволното и безплатно ваксиниране, защото уверенията на министъра за това „не струват нищо“ и то трябва да бъде изрично посочено. Предложението на левицата обаче не срещна одобрението на мнозинството.

Внушавате, че имунизацията ще бъде платена, а това е чудовищна лъжа“, възпротиви се на предложението депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

„Да бъдем отговорни и да дадем на правителството възможността да изпълни тази своя задача“, призова опозицията председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Според нея всички изказвания на депутатите от БСП са „опит да се възползват от ситуацията“, както и „да дестабилизират вярата на хората“, че само с обединени усилия обществото може да се справи с предизвикателството COVID-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!