Бюрото по защита на свидетелите, осъществяващо личната охрана на главния прокурор, минава под управлението на Министерството на правосъдието. Това решеха окончателно депутатите в последния работен ден на парламента.

Това е единствената законова промяна, извън актуализацията на трите бюджета на страната, която това Народното събрание успя да доведе докрай в двумесечната си работа. Окончателното оформяне на текстовете бе посрещнато с аплодисменти в пленарната зала.

Превърналият се в спорен законопроект очаквано бе приет след остри реплики между депутатите.

„Закон за осветяване на някои защитени свидетели“

„Това бюро не е нито на прокуратурата, нито на съда, това бюро е на правосъдната система“, противопостави се на промените Хамид Хамид от ДПС, който шеговито предложи името на законопроекта да се промени на „Закон за осветяване на някои защитени свидетели“.

Според Хамид целта на промените е свидетелите да бъдат осветени и отстреляни в интерес на олигарсите. Той обвини, че за част от депутатите този закон е „просто бизнес“ и тези депутати „още днес следобед ще си броят хонорарите“.

За друга част проектът бил само пиар, а за останалите – една мръсна поръчка срещу бюрото. „То не е на главния прокурор, на прокуратурата или на съда. То е на правосъдната система“, разпали се Хамид, но не стана ясно защо под ръководството на министъра на правосъдието защитените свидетели са в опасност.

Подкрепа за главния прокурор от ГЕРБ-СДС

Подкрепа за главния прокурор дойде и от ГЕРБ-СДС. Анна Александрова и Александър Ненков обявиха, че съдебна реформа не може да бъде направена за два месеца и без мнозинство.

„Това ли е реформата в съдебната система? Това ли е вашето разбиране за правова държава“, попита Анна Александрова.

За преместването на бюрото се изказаха от останалите политически партии – ИТН, ДБ, ИБГНИ

„Искате бюрото да остане там, където е, защото вероятно ще имате нужда от защита“, включи се дебата в Радостин Василев от ИТН.

„Защитавате преторианската гвардия на главния прокурор“, заяви Димитър Делчев от ИБГНИ.

Депутатите от Демократична България също изразиха подкрепа за промените.

„Докато течеше дебатът за Бюрото по защита в правната комисия, главният прокурор си чатеше с „Pi ar Sevi Boiko“. Това ли е независимостта на главния прокурор, която гарантира защитата на свидетелите“, попита Атанас Славов от ДБ.

Бурни реакции в залата предизвика изказването на Филип Станев от най-голямата парламентарна група. „Голата истина е, че голяма част от депутатите се опитват да запазят това странно бюро и този главен прокурор“, обърна се той към колегите си депутати от ГЕРБ и ДПС. „Срам ме е, че съм в тази зала и сега ще изляза от тук“, каза още той, напускайки пленарната зала.

„Съдейки по писъците, раздавани от определена парламентарна група, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов“, коментира и Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

По настояване на Атанас Атанасов (ДБ) дебатът по заглавието на закона беше прекратен. Атанасов обясни, че мястото на тази дискусия е била на първо четене и с многото реплики сега само се губи време.

Гласуването на текстовете не спести разправиите в залата

След като Мая Манолова (ИБГНИ) защити отнемането на бюрото от Гешев, се включи Десислава Атанасова (ГЕРБ). „Не знам как да нарека Вашето изказване – амнезия, политическа шизофрения или гьонсурат“, обърна се Атанасова към Манолова. И й припомни как Манолова, като част от БСП, е гласувала в подкрепа на прехвърлянето на бюрото от Министерството на правосъдието към главния прокурор.

„Пропускате промени във функциите на това бюро. От бюро, което трябва да защитава застрашени свидетели, се превръща в паравоенна структура, която предимно защитава главния прокурор. Законодателството трябва да се променя съобразно очакванията и грешките трябва да бъдат поправяни. Бюрото се превърна в инструмент за саморазправа и натиск. Един орган, който пренебрегва разделението на властите“, отговори й Манолова.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук