Боян Магдалинчев, Вероника Имова, Боян Новански, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев са новите членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). В Прокурорската колегия  влизат Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Пламена Апостолова и Светлана Бошнакова.

Народното събрание избра днес членовете на следващия състав на съвета. Мандатът на сегашния приключва на 3 октомври.

Попълването на състава на ВСС съвет мина без дебат и спешно бързо, по схемата, прогнозирана от медии и много юристи от няколко месеца. ГЕРБ получи четири места, БСП – три, а ДПС и „Обединени патриоти“ по две. Съответно на последните промени в конституцията от 2015 г. за първи път парламентът гласува за членове на съвета с квалифицирано мнозинство.

КАК ГЛАСУВАХА ДЕПУТАТИТЕ?

За членове на Съдийска колегия

Боян Магдалинчев  –  219 гласували, 213 – за /0 – против / 6 – въздържали се/

Боян Новански 211 гласували, 200/0/11

Вероника Имова – 228 гласували, 227/0/1

Даниела Марчева – 226 гласували, 226/0/0

Драгомир Кояджиков – 229 гласували, 228/1/0

Стефан Гроздев – 216 гласували, 198/4/14

За членове на Прокурорска колегия:

Гергана Мутафова – 225 гласували, 222/0/3

Йордан Стоев – 214 гласували, 184/7/23

Калина Чапкънова – 212 гласували, 209/0/3

Пламена Апостолова – 212 гласували, 191/5/16

Светлана Бошнакова – 225 гласували, 224/0/1

ДЕБАТИ В ПЛЕНАРНАТА ЗАЛА НЯМАШЕ

Дебат по качествата и концепциите на кандидатите в пленарна зала нямаше, такава липса на интерес имаше и при предварителното изслушване на кандидатите. Процедурно днес вносителите изчетоха кратки визитки на своите избраници, попълнили предварително договорените партийни квоти.

Крум Зарков (БСП) опита да отхвърли тезата за предварително неформално договаряне между партиите в сегашното НС. Той каза, че, ако една политическа сила има мнозинство в парламента, това не ѝ дава право да има най-много избрани във ВСС и призова депутатите да посочат онези, които са се представили най-убедително. Обяви, че „приказките за квотно разпределение в новия състав на съвета са нелогични“.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки изрази мнение, че обсъждането на качествата на депутатите не е била достатъчна, „концепциите не са обсъдени в дълбочина, членовете на правната комисия са проявили незаинтересованост към цялата процедура, която, по думите му, се оказва излишна при явната предопределеност на избора. Той посочи две неприемливи за „Воля“ кандидатури – на следователката Пламена Апостолова и на прокурора Йордан Стоев. Заради неизяснен произход на големи средства, посочени в имуществената декларация на Апостолова и нарушени процедурни правила при избора на Стоев, който е от квотата на „Атака“.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов похвали работата на всички партии в процеса на избора на новите попълнения във ВСС. Каза, че цялата процедура е била прозрачна, категорично доказателство за максимална прозрачност и на избора.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ благодари на парламентарното мнозинство в парламента 2015-а година,  съответно на министрите на правосъдието, „дали импулс за положителните промените в Конституцията и изборните правила“, дали възможност „НС да се съобрази с препоръките на Венецианската комисия и Брюксел“.

Изборът сега е не с обикновено, а с квалифицирано мнозинство, което означава, че отговорността за решенията ни е много голяма и няма лошо, когато политическите партии постигнат консенсус, който ги обединява. По този начин издигаме авторитета на Народното събрание и на съдебната система, която се нуждае от обществена и институционална подкрепа, обясни Цветанов.

Изборът на 11-те кандидати за попълване на новия ВСС приключи рекордно бързо.

ОЦЕНКАТА НА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНАТА ОПОЗИЦИЯ

Оценката на извънпарламентарната опозиция за днешния избор в Народното събрание на новите попълнения на ВСС  даде бившият министър на правосъдието Христо Иванов и лидер на „Да“ България. Той коментира :

Депутатите изпратиха във ВСС и четиримата кандидати, за които предупредихме, че са неприемливи и се аргументирахме ясно. Видно е, че в парламента тържествуват скритите зависимости и пазарлъци.В този парламент  няма опозиция, този парламент не е многопартиен, той е „едноПеевски“. Корпулентното мнозинство не падна под 200 депутати.

„Парламентът избра и четиримата очевидно неприемливи кандидати за членове на ВСС – Боян Новански, Боян Магдалинчев, Стефан Гроздев (в съдийската колегия) и Йордан Стоев (прокурорска колегия). Техният избор стана с мнозинства много над необходимото и практически без опозиция. Те не бяха изслушани реално, сериозните съмнения в почтеността им не бяха проверени, изборът им не беше мотивиран с никакви конкретни реформи – изборът е тържество на скритите зависимости и нагло-явните пазарлъци и пореден отказ от съдебна реформа“, подчертава Христо Иванов.

Пет извънпарламентарни партии –  „Да, България“,  ДСБ, БЗНС, „Зелените“ и ДЕОС, излязоха  в началото на септември с открито писмо и обръщения към всички парламентарни групи в 44-ия парламент. Предупредиха да не се гласува за особено компрометираните, посочени четири имена,  чийто предопределен избор бе окачествен публично като „ крещяща демонстрация за циментиране и задълбочаване на модела „Кой“ в съдебната власт“ .

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!