Депутатите приеха декларация във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания.

Гласуваха 134 депутати, „за” бяха 129, 4 бяха против, един се въздържа.

По време на дебатите по проектодекларацията Йордан Цонев от ДПС каза, че ПГ на ДПС ще подкрепи декларацията във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания.

„Нещо повече от това. Във всички документи на ДПС, програми, декларации, ние винаги сме поставяли акцента върху разширяването на ЕС и присъединяването на страните от Западните Балкани. За нас от ДПС това е въпрос с първостепенно значение за мира, стабилността и сигурността в нашия регион, каза Цонев.

„Ние подкрепяме този документ като една много сериозна, решителна, смела крачка, за разлика от всички досегашни документи, свързани с отношението между двете страни, говоря от страна на България”, посочи Валери Симеонов.

Той добави, че по отношение на конкретния текст на декларацията смятат, че има два пропуска, като уточни, че не говори от името на група, а от името на НФСБ. Единият „може би пропуск” е свързан с българските военни гробища.

„Не видях текста, нито в рамковата позиция на правителството, нито в декларацията, аз не видях текст, който да задължава македонската държава да съдейства за възстановяването на българските военни гробища и паметници. Не видях такъв текст. Не би ли трябвало да има според вас? ”., попита риторично Симеонов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!